zondag 2 juni 2019

Uniek, massief smaragdgroen kristal ontdekt in Russische Oeral (FOTO'S)

Een smaragd met een gewicht van ongeveer 1,6 kg, de grootste die in bijna 30 jaar te vinden is, is opgegraven op het grootste smaragd-berylliumertsveld van Europa, in Rusland. De enorme edelsteen kan worden geschat op maximaal US $ 500.000.

Het zeldzame kristal, dat zowel een unieke vorm als een unieke grootte heeft, werd ontgonnen op een diepte van 260 meter, de Russische state-hi-tech onderneming Rostec, eigenaar van de faciliteit in Malysjevski, kondigde in een persbericht over de ontdekking aan. Vorig jaar werd een kleinere steen van 1,5 kg gevonden bij dezelfde mijn, terwijl de grootste smaragd weging meer dan twee kg werd gewonnen in 1990.


De edelsteen ontsnapte zelfs aan het technologische proces en kwam 'bijna in zijn oorspronkelijke vorm' met gladde rechte randen. "Dit duidt op een aanzienlijke zeldzaamheid en uniciteit van de smaragd," verklaarde het hoofd van de faciliteit, Evgeny Vasilevsky.Emeralds zijn de op twee na meest waardevolle edelstenen na diamanten en robijnen. Liefhebbers van sieraden hebben al interesse getoond in de onlangs opgegraven unieke edelsteen, die, samen met enkele kleinere stenen gevonden, 32 miljoen roebel waard zou kunnen zijn (bijna $ 490.000), volgens voorlopige schattingen.


De Malyshevsky-mijn is de enige faciliteit van Rusland in zijn soort en de grootste smaragdafzetting in Europa. Het verwerkt jaarlijks 94.000 ton erts, inclusief edelstenen: 150 kg smaragden, 15 kg kleur veranderende alexandriet en meer dan vijf ton beryl.

Bron:       RT
(FOTO'S) © Sputnik / Pavel Lisitsin

Geen opmerkingen :

Een reactie posten