dinsdag 11 juni 2019

BEN IK DEMENT AAN HET WORDEN? B12 TEKORT?

© Rineke van den Berg - Thursday, June 06, 2019
Je kan je het misschien niet voorstellen, maar er lopen veel ouderen rond met een vitamine B12 tekort en vermoeden dat ze aan het dementeren zijn. Wanhopig als ze zijn om een diagnose te krijgen en letterlijk "weggestopt" in een gesloten afdeling. De angst overheerst. 
Bij de huisarts kom je ook niet helemaal aan je verhaal toe en krijg je wellicht een advies voor een speciale geheugentest op internet bij de stichting Alzheimer. Natuurlijk kan je de huisarts vragen of het mogelijk is een B12 test te doen. Hij/zij is jouw medisch adviseur. Als er een B12 injectie wordt voorgesteld bedenk dan eerst of je dat wilt en vraag naar andere mogelijkheden.
Een te laag B12 gehalte in het lichaam kan namelijk dezelfde klachten geven als dementie of Alzheimer. 


Te weinig maagsap kan op de lange duur een B12 tekort geven
Onderzoeken wijzen uit dat ouderen steeds minder maagsappen aanmaken. Maagsappen/zuren die de vele essentiële functies heeft zoals ziekmakende bacteriën doden, maar ook een groot deel van onze eiwitvertering voor haar rekening neemt. De ozo belangrijke eiwitten (bouwstenen van ons lichaam) bevatten o.a. vitamine B12. De eiwitten van rood vlees bevatten de meeste B12jes. Om de vitamine B12 goed af te kunnen koppelen van dierlijke eiwitten wordt een perfect systeem ingezet om onze maag dit te laten uitvoeren. Het hebben van goed en zuur maagsap is daarbij noodzakelijk. De maag functioneert het beste met een PH waarde van 2.3. Het mag duidelijk zijn dat een maagzuurremmer of maagbeschermer je niet veel helpt bij het hele B12 omzetproces.
Twee elementen spelen hierbij een grote rol; het eten van rood vlees en het hebben van een goed werkende maag. Daarnaast is vitamine B12 de meest lastige stof om in het lichaam te worden opgenomen. Wel meer dan 30 processen ondergaat de B12 alvorens deze kan worden geabsorbeerd door het lichaam. Ook weten we dat als je al lang met een B12 tekort ongemerkt rondloopt het omzetten naar bioactieve van B12 wat langer tijd nodig heeft.
Ben ik dement?
Zo kwam er een client van 66 jaar bij mij voor consult. Angstig om de diagnose Dement te krijgen. Vergat zo'n beetje alles en nog meer. Als hij de krant las wist hij na het dichtslaan van de krant geen enkel nieuws meer. Kom niet goed op woorden komen en bij het uitspreken van een zin was hij regelmatig de hele draad kwijt. Plakte postit briefjes op potten en pannen. Zelfs de namen van de kleinkinderen onthouden was moeilijk. Natuurlijk vertelde hij het de kinderen niet. Wellicht stopte ze hem weg in een tehuis of inrichting.
Na wat testen bleek dat deze cliënt een groot B12 tekort had en nog wat andere aanvulling behoefte zoals vitamine D3 en magnesium.
Na 2 maandenDezelfde man kwam even langs om nog wat B12 op te halen. Hij zag er monter uit en straalde zelfs. Nou zei hij ik ben niet dement....ik had een B12 tekort. De kinderen waren pas nog op visite en vertelde me dat ze zich ernstig zorgen over me maakten. Nu zagen ze dat ik weer helemaal de oude ben. Ook ben ik beter voor mezelf gaan zorgen en kook ook weer zelf met vooral veel groene groenten en een overheerlijk stooflapje. Tja wat kan je dan zeggen als therapeut? Je bent dan diep dankbaar voor deze simpele oplossing wat in eerste instantie een groot probleem leek.
OproepGraag roep ik alle mensen op om zelf op onderzoek te gaan, het roer in eigen hand te nemen, kritische vragen te stellen omdat het over jouw gezondheid gaat. Soms is de oplossing heel eenvoudig.
Bron: Sundancer

Geen opmerkingen :

Een reactie posten