maandag 24 juni 2019

Ayurveda, de moeder van alle geneeswijzen

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’.
Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’.

Oorsprong
Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud.
In de westerse cultuur zoals de onze in Nederland kunnen wij veel voordeel hebben van de Ayurvedische geneeskunde. Deze sympatieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.


Erkend door de WHO

De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation, WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde (zie: WHO Traditional Medicine Stragegy 2002-2005, Document WOH/EDM/TRM/2002.1
Ook vergoeden de meeste zorgverzekeraars Ayurvedische consulten en behandelingen.
Veel grote en kleinere zorgverzekeraars in Nederland zoals Achmea, VGZ, IAK, Groene Land, etc. vergoeden Ayurvedische consulten en behandelingen.
Enkele kenmerken en voordelen van Ayurveda op een rij:
  • Ayurveda is de oudste geneeswijze
  • Ayurveda is gestoeld op de menselijke maat
  • Ayurveda gebruikt uitsluitend natuurlijke kruiden
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van het leven
  • Ayurveda pakt het probleem aan bij de bron
  • Ayurveda kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen (ontslakken) waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd
  • Ayurveda wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars

Invloed van Ayurveda wereldwijd

Bewust of onbewust heeft de Ayurveda overal ter wereld ons leven beïnvloed. Wonderlijk genoeg is de oudste geneeswijze ter wereld nog niet echt op haar waarde geschat door de westerse medische wereld. Deze moderne tijd, een wereld waarin allerlei schandalen hoogtij vieren, vraagt toch om verandering? Wij leven in een wereld met een overdaad aan informatie, stimulatie, oorlogen, en biologische wapens. Het wordt toch eens tijd dat we ons af gaan vragen of een gezonde omgeving het werk is van gezonde mensen of komt een gezond mens voort uit een gezonde omgeving? Dat is namelijk de vraag die de wijze mensen aan de wieg van de Ayurveda al stelden.
Bekijk hier een korte video over Ayurveda:

Tridosha

In alle levende organismen zijn drie bio-energetische krachten (dosha’s) werkzaam: vata, de kracht van beweging, pitta, de kracht van transformatie en kapha, de kracht van structuur. Dit is de leer van de tridosha’s. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.
Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van deze vijf elementen en drie bio-energetische krachten. Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans. Wij gaan ons langzamerhand lusteloos en moe voelen en worden uiteindelijk ziek. Ziek worden begint dus met een verstoorde balans.

Herstel van de balans

In Ayurveda kijken we op een holistische manier naar een persoon en het ziektebeeld. We bekijken de leef- en eetgewoonten, de emotionele, mentale en spirituele toestand, genetische invloeden en andere externe omgevingsinvloeden van de persoon in relatie tot diens constitutie.
Vervolgens worden de klachten vergeleken met de soorten dosha’s en dhatu’s(lichaamsweefsels) om van daaruit de behandeling samen te stellen. Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten, de tridosha’s, te herstellen. De behandelingen zijn dus persoonsgebonden en kunnen per persoon verschillend zijn voor dezelfde in westerse termen beschreven ziekte.
Ayurveda doet een beroep op het zelfregulerend en daardoor zelfherstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te hervinden en te herstellen. De client is dus actief betrokken bij de behandeling.

Terug naar de bron

‘Wie wilt u zijn?’ is de vraag die wij regelmatig stellen aan onze clienten in onze praktijk. Voor velen overvalt deze vraag hen. Nog nooit over nagedacht dat je hier een keuze in zou hebben. Natuurlijk heeft iedereen hier een keuze in. Wie je wilt zijn is heel bepalend voor de sturing in je leven. Ayurveda geeft richtlijnen en handvaten.
Ayurveda leert je om terug te gaan naar de bron, je eigen bron. Van daaruit richt je je leven in, maak je keuzes over opleiding, beroep, vrienden en partner. De keuze van voeding wordt gestuurd vanuit je eigen voorkeur en aanleg, vanuit je eigen constitutie. Ayurveda heeft daar duidelijke richtlijnen voor.
Ayurveda leert je ook om je eigen spiritualiteit te ontdekken en te beleven. Spiritualiteit is een land zonder paden. Iedere weg is goed, zolang het maar jouw eigen weg is. Ook daar heeft Ayurveda interessante invalshoeken voor.
Bron: ayu.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten