woensdag 22 augustus 2018

Een mespuntje kurkuma is even effectief als één uur beweging

We weten allemaal dat beweging van cruciaal belang is, maar nu blijkt ook dat kurkuma extract ook gunstig is voor het behoud van de cardiovasculaire gezondheid.
Kurkuma blijkt vooral gunstig voor vrouwen die last hebben van leeftijdsgebonden negatieve veranderingen in de slagaders.

Het mindere nieuws is dat artsen de rol van kurkuma bij hart-en vaatziekten onvoldoende onderkennen, hoewel er heel wat studies zijn die aantonen dat kurkuma efficiënt is tegen hart-en vaatziekten.

Beschermende eigenschappen van kurkuma voor het hart.

Kurkuma extract vermindert het aantal hartaanvallen na bypass met 56%, zo stelt een studie van vorig jaar in het American Journal of Cardiology.

De studie omvat ook een eerdere studie uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research.

Dit onderzoek stelt dat de primaire polyfenol in kurkuma waardoor de kurkuma zijn gouden kleur heeft, beter bekend als curcumine, bewezen heeft effectief te zijn voor het verbeteren van de vasculaire functie bij vrouwen na de menopauze.


Even effectief als aerobic training.
Deze studie werd uitgevoerd bij 32 vrouwen na de menopauze en duurde 8 weken.

De 32 vrouwen werden verdeeld in 3 groepen: curcumine, lichaamsbeweging en niet-behandeling controlegroep.

De onderzoekers onderzochten de gezondheid van de binnenwanden van de bloedvaten, bekend als endotheel.

Ze gebruikten echografie om de doorstroming en de daarmee gepaard gaande uitzetting van de ader te kunnen meten, om zo de elasticiteit en de endotheliale functie te kunnen nagaan.

Wijzigingen aan de binnenwanden van de bloedvaten kunnen atherosclerose veroorzaken.


Het is dus zaak om alles te doen wat de endotheeldisfunctie kan verminderen, voorkomen of omkeren, om zo sterfte te voorkomen als gevolg van hart-en vaatziekten.

De vrouwen in de curcumine groep kregen dagelijks 150mg kurkuma extract gedurende 8 weken.

Tijdens deze 8 weken deden ze niet aan beweging en veranderden ze hun dieet niet.

De andere groep deed gedurende 3 dagen per week aerobic oefeningen.

Naast deze oefeningen hadden ze thuis nog een aanvullende opleiding.

Ze moesten ook fietsen en lopen voor 30-60 minuten lang.

60% van de deelnemers had een maximale hartslag in de eerste fase van de opleiding en 70-75% kreeg later de maximale hartslag.

In de curcumine groep en de bewegingsgroep ontdekten de onderzoekers een verhoogde doorstroming van de binnenwanden.

Daarom concludeerden de onderzoekers:

"De huidige studie toonde aan dat regelmatige inname van curcumine of regelmatige aërobic training, de endotheliale functie aanzienlijk verbeterd.

De verbetering gebeurde bij beiden in dezelfde mate, wat suggereert dat curcumine de leeftijdgebonden achteruitgang van endotheelfunctie bij postmenopauzale vrouwen kan voorkomen."

DISCUSSIE


Hoewel dit onderzoek de gezonde eigenschappen van kurkuma benadrukt en dus mensen aanmoedigt om het te consumeren, kan kurkuma, noch enig andere supplement regelmatige beweging vervangen!

Ook regelmatig bewegen kan de rol van kurkuma niet vervangen in het handhaven van de gezondheid en het voorkomen van ziekten.

De beste oplossing is dus om kurkuma en beweging te combineren om er de beste gezondheidsvoordelen uit te halen en mee te bereiken.

Een andere interessante studie werd ook gepubliceerd door dezelfde onderzoekers in 2012 in het American Journal of Hypertension.

Deze studie focuste op het gecombineerde effect van lichaamsbeweging en curcumine bij vrouwen na de menopauze en hoe deze combinatie de stresstolerantie van de hartspier verbetert.

Ook dit onderzoek concludeerde dat de combinatie van kurkuma en beweging het beste is.

Deze combinatie is ook perfect tegen pijn en ontsteking na de training.

Het verlicht ook de symptomen veroorzaakt door osteoartritis.

Bron: stateofgoodhealth.com

Geen opmerkingen :

Een reactie posten