dinsdag 14 augustus 2018

5 wereldsteden staan op de nominatie om te verdwijnen en dat kunnen we niet meer voorkomen.

Het lijken misschien indrukwekkende monumenten die Moeder Natuur kunnen beheersen, maar wist je dat veel van 's werelds grootste en beroemdste steden al zinken in de zee?
Door de stijgende zeespiegel lopen tientallen steden het risico in hun bestaan worden bedreigd. In veel gevallen zinkt ook de stad zelf, wat het gevaar nog vergroot.

Hier zijn vijf van de meest gekrenkte steden.

Jakarta, Indonesië
Een vrouw loopt door hoogwater in een overstromingsgebied
in het Jatinegara-district, Jakarta 
De Indonesische hoofdstad op het eiland Java herbergt 10 miljoen mensen en heeft maar liefst 13 rivieren. Maar liefst 40 procent van de stad ligt onder de zeespiegel. De stad heeft ook de dubieuze titel van de snelste zinkende stad ter wereld.

Lees meer: Nieuwe sterke aardbeving treft Indonesië, niveau gebouwen (VIDEO)

De onttrekking van grondwater en de lakse regulering zijn geïdentificeerd als twee enorme factoren die hebben bijgedragen aan het zinken van Jakarta, aangezien het water door het verwijderen van de grond zakt.

Het grootste deel van Noord-Jakarta zou tegen 2050 onder water kunnen komen te staan. Het gebied is de laatste tien jaar 2,5 meter (8,2ft) verzonken en op sommige plaatsen is het wel 25 cm per jaar aan het zinken.


Venetië, Italië
De pittoreske Italiaanse toeristenmagneet is gebouwd op meer dan 100 eilanden en heeft een moerassige fundering. De stad ligt op een sedimentbodem aan de monding van de rivier de Po en is daardoor bijzonder kwetsbaar voor overstromingen.

Meerdere keren per jaar zijn er foto's van ondergedompelde tafels en stoelen op het beroemde Sint-Maartensplein.

De overstromingen zorgen er voor dat pleinen verdwijnen en verplaatst worden om de stad beroemd en aantrekkelijk te houden.


De UNESCO-werelderfgoedsite wordt overspoeld met toeristen die ook het rioleringsstelsel en de kanalen onder druk zetten. De stad zinkt niet helemaal, maar het water kruipt langzaam rond de gebouwen en ze worden ondergedompeld.

New Orleans, Louisiana
Bezoekers van New Orleans zouden waarschijnlijk verbaasd zijn om te horen dat de stad beroemd om zijn muziek, eten en nachtleven binnenkort beroemd zou kunnen zijn om zijn alarmerende verzakkingssnelheid.  

Tot de 20e eeuw was de stad volledig boven de zeespiegel, maar grote stukken ervan zijn nu gedaald onder de zeespiegel van zowel de Mississippi rivier en het meer Pontchartrain. In sommige delen van de stad zinkt het met een snelheid van meer dan 5 cm per jaar.


Ook in New Orleans zijn de effecten van grondwaterpompen zichtbaar die tot zinken leiden. Bijna de helft van de stad Louisiana ligt onder de zeespiegel, dankzij een technische fout die water uit delen van het land afvoerde, waardoor mensen er konden bouwen. Door de afwatering ontstonden luchtcompartimenten in de grond, waardoor deze uiteindelijk tot zinken kwamen. In de jaren dertig zonk een derde van de stad onder de zeespiegel en in de jaren 2000 was dat bijna de helft.

Dhaka, Bangladesh
De uitgebreide grondwateronttrekking brengt ook schade toe aan de dichtstbevolkte stad van Bangladesh, waardoor het land het risico loopt onder water te komen te staan naarmate de aarde eronder geleidelijk aan verdwijnt.

De stad haalt ongeveer 90 procent van de watervoorraad uit de grond, en de vraag is zo groot dat tekorten in de zomermaanden een probleem zijn.

In Dhaka wonen naar schatting 18 miljoen mensen, onder wie Bangladesh, die gevlucht zijn voor kustgebieden waar de zeespiegel al stijgt en extreme overstromingen plaatsvinden.

Ho Chi Minh stad, Vietnam
De stad, ooit bezet door Amerikaanse troepen, wordt nu geconfronteerd met een nieuwe indringer - langzaam oprukkend water. Ho Chi Minh City is gebouwd op de uitgestrekte Mekong Delta van rivieren en moerassen en is in 25 jaar bijna een halve meter gezonken.

LEES MEER: Internet met ontzag voor de gobsmacking 'handheld' bridge in Vietnam (FOTO'S, VIDEO'S)

Sommige wijken in de Vietnamese hoofdstad zinken met meer dan 1 cm per jaar. Nogmaals, dit is het gevolg van het overmatig gebruik van grondwater, maar de snelle verstedelijking heeft ook een belangrijke rol gespeeld omdat het druk uitoefent op de grond en voorkomt dat regen de ondergrondse watervoerende lagen bereikt.

In kustgebieden leidt de overexploitatie tot de verspreiding van zout water. Deze indringing doodt planten en belemmert de landbouw.

Bron: RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten