dinsdag 12 juni 2018

Rutte wil Zijlstra op topfunctie in Washington ?


Moet je dit wel willen?
Het is de zoveelste keer dat een afgetreden onbetrouwbare topambtenaar van de VVD doorgeschoven en voorgedragen wordt voor een hoge buitenlandse functie.
En jawel door onze premier Rutte, die draagt hem weer voor als uiterst geschikte kandidaat voor een topfunctie bij de Wereldbank

Halbe Zijlstra is in de race als de Nederlandse bewindvoerder van de Wereldbank. Minister-president Rutte wil volgens diplomatieke bronnen zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken naar voren schuiven. Het voornemen stuit op weerstand in diplomatiek en politiek Den Haag.

Los van het feit dat Habbe Zijlstra dus uiterst onbetrouwbaar is vind ik dat je Topambtenaren die ongeschikt bleken voor hun werk wegens bedrog, zeker niet moet herplaatsen in een zo'n hooggeplaatste functie.
Ik begrijp overigens niet dat men op zo'n functie je gezicht nog durft te laten zien.
Maar ook daar zal het wel weer oude maten krentenbrood zijn.

Note: Jeroen Ghuijs - 12 juniDe dans ontsprongen
"Vijf maanden is de voormalige VVD-fractievoorzitter en mede-architect van het derde kabinet-Rutte nu zonder baan. Zijlstra moest aftreden, toen bleek dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid als Shell-medewerker in de datsja van de Russische president Poetin. Zijn politieke vriend Rutte heeft hem nu naar voren geschoven voor de prestigieuze baan van Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington."

Te weinig ervaring
CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra zou tegen deze benoeming zijn. Een betrokkene: ,,Dit is echt een high class-functie.’’ Zijlstra zou te weinig ervaring hebben met de financiële wereld. Ook zou dit niet het goede moment zijn om een oud-bewindsman die zo in opspraak is gekomen als Zijlstra te belonen met een belangrijke functie.


'Spek-en-bonen-commissie'
De sollicitatiecommissie die gesprekken voert met de kandidaten voelt zich volgens ambtelijke en diplomatieke bronnen weggezet als een 'spek-en-bonen-commissie'. Want er zijn goede sollicitanten die aan de profielschets voldoen. Waarom dan een politieke benoeming van iemand die er juist niet aan voldoet?

Directeuren van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Financiën die de commissie vormen, vinden alledrie dat Zijlstra niet geschikt is. In kringen rond de sollicitatiecommissie wordt gewezen op twee cruciale criteria. Niet alleen is Zijlstra niet thuis in de internationale financiële wereld, maar ook wordt gehint op zijn betrouwbaarheid. Die zou na zijn leugens over wat hij uit de mond van Poetin hoorde niet meer onberispelijk zijn.

Eerder probeerde Rutte al tevergeefs zijn gevallen staatssecretaris Fred Teeven aan een baan bij de Raad van State te helpen.

Bron: AD

Geen opmerkingen :

Een reactie posten