vrijdag 22 juni 2018

Iran waarschuwt de komende weken stoppen met de nucleaire deal.

De nucleaire deal met Iran bevindt zich in "intensive care" en het is mogelijk dat Teheran zich uit het pact zal terugtrekken als er geen overeenkomst kan worden bereikt met zijn Europese ondertekenaars, waarschuwde de afgevaardigde FM Abbas Araghchi van het land.

Iran wil de deal behouden, maar aanpassingen moeten worden aangebracht als gevolg van het besluit van Washington om zich terug te trekken uit het historische akkoord, zei Abbas Araghchi in een interview met Euronews.
De deal heeft "zijn balans verloren" als gevolg van de Amerikaanse terugtrekking, voegde hij eraan toe.

Dus "als Europa en andere overblijvende deelnemers van de JCPOA geïnteresseerd zijn in het continueren met Iran, zullen ze de afwezigheid van de VS moeten compenseren, en het opnieuw heroverwegen van de sancties. "

LEES MEER:  Iran belooft Fordow-uraniumverrijkingsinstallatie te heropenen als de nucleaire deal instort

Teheran heeft herhaaldelijk verklaard dat het de deal wil redden, maar heeft zijn frustratie geuit over Europese voorstellen om het akkoord te behouden. Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, zei dinsdag dat de voorstellen van Europa om de deal te redden na de terugtrekking van de VS niet acceptabel waren voor Teheran. "Als het zo doorgaat, zullen alle partijen verliezen," zei Salehi .

De Europese Unie overweegt een scala aan opties om de haperende deal tot leven te brengen. Federica Mogherini, de belangrijkste diplomaat van de Europese Unie, zei in mei dat het blok overweegt de economische banden van Europa met Iran te verdiepen, banktransacties met Teheran af te schermen en Iraanse olie- en gasaankopen te behouden - en EU-financiering te gebruiken om investeringen in het Midden-Oosten te stimuleren Oost-land.
Net als Araghchi  die de nucleaire deal vergeleek de met 'een familielid op de intensive care'.

Bron : RT Reuters

Geen opmerkingen :

Een reactie posten