donderdag 14 juni 2018

Deprimerend": Merkel slampt Trump's 'terugtrekking in tweet' na de gevolgen van de G7-top

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt met de
Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7-top
 in Charlevoix, Quebec, Canada, op 8 juni 2018.
© Yves Herman / Reuters."
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de gezamenlijke verklaring van de G7 te torpederen gelamiteerd. Ze zei ook dat Europa zich niet opnieuw zal laten "bedriegen".
Merkel omschreef het besluit van Trump om zijn goedkeuring van het gezamenlijke communiqué na de G7-top in Canada in te trekken als een "ontnuchterende ervaring". Ze prees ook de gemeenschappelijke verklaring zelf als een document waarover "moeizaam is onderhandeld". "De terugtrekking per tweet is natuurlijk ook ontnuchterend en een beetje deprimerend," vertelde ze zondagavond in de Duitse Anne Will talkshow.

"Ik denk niet dat opruiende taal de dingen beter maakt. Soms lijkt het erop dat de Amerikaanse president denkt dat slechts één partij wint en alle anderen verliezen," zei Merkel, blijkbaar sprekend over Trump's verbale aanvallen tegen de Canadese premier Justin Trudeau. Ze prees Trudeau ook door te zeggen dat ze blij is dat hij "aan de kant van de EU" staat.

Trump won't endorse G7 joint statement, attacks 'weak & dishonest' Trudeau
Europa zal niet toestaan dat Trump doet "wat hij wil", zei de Duitse bondskanselier, en daaraan toevoegen dat "wij ons niet zullen laten verleiden". Ze betwijfelde ook of de Amerikaanse leider nog wel "de geest van de G7" heeft.

"We vroegen hem ernaar," vertelde ze aan Anne Will en voegde eraan toe dat zijn antwoorden "niet overtuigend klonken" voor haar. Ze omschreef haar indruk van Trump's gedrag op de top ook als "ontgoocheling".

Tegelijkertijd benadrukt zij dat het nog te vroeg is om de dialoog met Washington op te geven. Ze zei dat ze nog steeds gelooft dat Trump de principiële houding van de G7 over "vele kwesties" deelt.

"Er zijn nog steeds goede redenen om onze strijd [gericht op het behoud van een hecht trans-Atlantisch partnerschap] voort te zetten, ook al kunnen we er niet meer gewoon op vertrouwen," voegde ze eraan toe.

Merkel heeft echter vermeden een definitief antwoord te geven op de vraag of Duitsland de VS niet langer als een "belangrijke partner" zal beschouwen. In plaats daarvan zei ze dat ze nog steeds zou proberen door middel van dialoog tot compromissen te komen en "haar eigen weg te gaan" als de dialoog geen resultaten oplevert.

De Duitse bondskanselier zei ook dat ze niet bereid is om "de G7 op te geven", maar dat ze de dialoog met Rusland zou zoeken en zou proberen "zeer nauw samen te werken" met Japan, Canada, India en China. Haar interview kwam tot stand een dag nadat Trump weigerde haar goedkeuring te hechten aan de mededeling van de G7-top waarin werd opgeroepen tot het verlagen van de tariefbarrières.

In zijn tweets viel Tromp Trudeau aan door hem "oneerlijk en zwak" te noemen en uitspraken als "vals" aan te klagen. Op een persconferentie na de top herhaalde Trudeau zijn eerdere beschrijving van Amerikaanse handelstarieven als "beledigend" en beloofde hij dat er in juli vergeldingsmaatregelen zouden komen. Op zijn beurt kondigde Trump aan dat de VS tarieven op de import van auto's zouden willen opleggen.

De VS en hun bondgenoten zitten al geruime tijd verstrikt in een bitter geschil over handelstarieven en gepercipieerde "ongelijkheid" op handelsgebied. Eind mei heeft Washington zijn bondgenoten met invoertarieven op staal en aluminium geklapt, nadat het er niet in was geslaagd concessies van zijn handelspartners te krijgen. De verhuizing leidde onmiddellijk tot een boze reactie van de EU, die al haar eigen lijst presenteerde van Amerikaanse goederen die zullen worden belast als vergelding voor de Amerikaanse verhuizing.

Canada is ook van plan om soortgelijke belastingen te heffen op de invoer van staal en aluminium uit de VS, en daarnaast ook op goederen als whisky, sinaasappelsap en andere voedingsmiddelen. In de aanloop naar de top van de G7 bleef Trump zijn wereldleiders opzadelen met beschuldigingen van oneerlijke handelspraktijken, waarbij hij zowel Trudeau als de Franse president Emmanuel Macron, die zelfs suggereerden dat de G7 het zou kunnen hebben van de G6, zonder de VS als dat nodig zou zijn, boos op hem protesteerde.



Geen opmerkingen :

Een reactie posten