vrijdag 22 juni 2018

Iran waarschuwt de Fordow-uraniumverrijkingsinstallatie te heropenen als de nucleaire deal instort

De ineenstorting van de nucleaire deal van 2015 zal Iran ertoe aanzetten om zijn tweede uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordow te heropenen, aldus het nucleaire agentschap van het land. Vorige week kondigde Teheran plannen aan om de verrijking binnen het bereik van de deal te hervatten.

"Momenteel heeft de Supreme Leader opdracht gegeven de programma's uit te voeren binnen de parameters van de nucleaire deal", zei de woordvoerder van de Organisatie voor Atoomenergie (AEOI), Behrouz Kamalvandi, in een interview aan de Young Journalists 'Club (YJC). "En wanneer hij de order geeft, zullen we de programma's aankondigen om buiten de nucleaire deal te werken om Fordow nieuw leven in te blazen."

Hij voegde eraan toe dat er ook nieuwe apparatuur zou worden geïnstalleerd in de nucleaire installatie van Natanz.

De overstap van Iran naar uraniumverrijking is een boodschap aan de EU om op te komen tegen de VS, maar het kan te laat zijn
Vorige week gaf Iraans Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei de AEOI opdracht om de Natanz-faciliteit voor te bereiden om het verrijkingsproces te hervatten. De installatie zal naar verwachting in een maand tijd 60 verrijkingscentrifuges huisvesten, aldus Iraanse functionarissen. Het besluit om het verrijkingsproces te hervatten, is niet in strijd met de 2015-overeenkomst, officieel bekend als het gezamenlijke uitgebreide actieplan (JCPOA), omdat het land kleine hoeveelheden uranium mag verrijken voor medische en onderzoeksdoeleinden.

De Fordow-fabriek is de tweede uraniumverrijkingsfaciliteit, gelegen ten noordoosten van de stad Qom. De geheime installatie, die diep onder de grond was begraven, werd in 2009 onthuld aan het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). Tot nu toe zijn geen foto's van de locatie, behalve satellietbeelden, naar voren gekomen.

Na het Amerikaanse besluit om de deal op 8 mei te verlaten, probeerden andere ondertekenaars te voorkomen dat het afbrokkelde. Nauwe bondgenoten in de VS - Frankrijk, het VK en Duitsland - zwoeren de overeenkomst te handhaven, maar waren het erover eens dat het Iraanse raketprogramma en regionale activiteiten een onderwerp zouden kunnen zijn voor toekomstige onderhandelingen.

Teheran weigerde echter op elke manier opnieuw te onderhandelen over de overeenkomst en drong er bij alle partijen op aan om hun verplichtingen daadwerkelijk na te komen. De naleving door Iran van de JCPOA is regelmatig bevestigd door de IAEA-experts.

Iran om de productie van uraniumverrijkingsmateriaal te stimuleren - state atomic agency
Top Iraanse functionarissen waarschuwden herhaaldelijk dat als het land de economische voordelen van de JCPOA niet zou ontvangen, het zou worden gedwongen ermee te stoppen. Praten met Emmanuel Macron aan de telefoon, de Iraanse president Hassan Rouhani benadrukte dat de ondertekenaars "niet mogen toestaan ​​dat deze zeer grote diplomatieke prestatie wordt vernietigd door de eenzijdige maatregelen en overtredingsdaden van anderen".

"Als Iran niet van de voordelen van de overeenkomst kan genieten, zal het praktisch onmogelijk zijn om erin te blijven", zei Rouhani dinsdag tegen Macron, zoals geciteerd door staatsmedia.

Terwijl de Europese landen zich verbonden verklaarden en beloofden hun bedrijven die in Iran opereren te beschermen tegen mogelijke Amerikaanse sancties, zijn de bedrijven al begonnen het land te verlaten. Op woensdag kondigde Oberbank van Oostenrijk de terugtrekking uit Iran aan over de bedreigde sancties. Oberbank was een van de eerste westerse banken die na de historische overeenkomst de Iraanse markt betrad.

Bron: RT Reuters

Geen opmerkingen :

Een reactie posten