donderdag 1 maart 2018

Poetin onthult nieuw Russisch kernwapenarsenaal.

Gepubliceerde tijd: 1 Maart, 2018 15:39
Rusland heeft een aantal geavanceerde wapensystemen ontwikkeld, waaronder een door kernwapens aangedreven kruisraket, waardoor alle Amerikaanse capaciteiten om de Russische nucleaire afschrikking te ondermijnen achterhaald zijn, kondigde president Vladimir Poetin aan.
De recentste vooruitgang in de Russische strategische afschrikking heeft het antiraketsysteem van Amerika achterhaald, dus Washington moet ophouden te proberen om de veiligheid van Rusland te verminderen en met Moskou als gelijkwaardige partner beginnen te praten, niet de dominante militaire macht die het wenst te zijn, zei Poetin.

De Russische leider maakte de commentaren tijdens zijn jaarlijkse toespraak op woensdag. Terwijl het eerste deel van zijn toespraak een eenvoudige beschrijving was van de binnenlandse doelstellingen en verwezenlijkingen, werd het tweede deel een uitlokkende uitdaging voor de VS. Poetin kondigde aan dat Rusland met succes verschillende nieuwe wapensystemen heeft ontwikkeld, die in feite Amerikaanse anti-ballistische raketvermogens overtreffen.De Russische president beschuldigde de VS van arrogantie en zei dat hij dacht dat Rusland niet snel na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zou kunnen herstellen en dat zijn belangen eenvoudigweg kunnen worden genegeerd. Een bijzondere stap - de terugtrekking van George W Bush uit het anti-ballistisch raketverdrag (ABM) in 2002 - heeft ertoe geleid dat Rusland steeds meer omringd werd door Amerikaanse bezittingen, waardoor de nucleaire afschrikking van het land werd ondermijnd.


Als we uiteindelijk niets zouden doen, zou dit het Russische nucleaire potentieel uiteindelijk waardeloos maken,"zei Poetin. Ze zouden het allemaal gewoon kunnen onderscheppen.


Zonder een nucleaire afschrikking zou Rusland blootgesteld zijn aan militaire druk van de VS en zou het niet in staat zijn om een soeverein beleid te voeren, zei Poetin. De president waarschuwde al in 2004 dat Rusland niet werkeloos zou blijven en dat het land op deze dreiging zou reageren door nieuwe wapensystemen te ontwikkelen.


Rusland's nieuwe' big stick'

Rusland heeft dit nu gedaan, aldus Poetin, die verder is gegaan met het presenteren van een aantal nieuwe systemen, waarvan sommige nog geen namen hebben en die allemaal bedoeld zijn om de huidige en toekomstige ABM-systemen tegen te gaan. Zijn toespraak ging vergezeld van een reeks videoclips met die nieuwe systemen, deels als testbeelden en deels als computergegenereerde beelden die hun capaciteiten tonen.

Eén systeem is de nieuwe intercontinentale ballistische raket (ICBM) genaamd Sarmat, of RS-28. Het is al bekend, maar Poetin benadrukte dat de raket door het toegenomen bereik via een zuidpoolroute vanuit Rusland naar het Amerikaanse grondgebied kan komen. In de VS zijn in Alaska tientallen onderscheppingsraketten ingezet op grond van de veronderstelling dat de ICBM's van Rusland vanuit die richting zouden benaderen, wat bij Sarmat niet het geval zou zijn.In feite had de Sovjet-Unie een raket die de VS vanuit elke richting kon benaderen. Het was geen gewone ballistische raket, maar een raket die de kop in een lage aardbaan zette. De koppen zouden dan deorbiteren als ze dicht bij hun doel zouden komen, dankzij de eigen motoren. De R-36orb-raketten werden echter gesloopt als onderdeel van het proces van nucleaire reductie.


Poetin ging vervolgens verder met wapensystemen die niet eerder bij het publiek bekend waren. Een daarvan is een nog te noemen kruisraket met een bijna onbegrensd bereik.Volgens Poetin testte Rusland eind 2017 met succes een door kernwapens aangedreven kruisraket. Het ontwikkelt nu een nieuwe klasse van strategische wapens, voegde hij eraan toe.

Het idee van een kernprojectiel is nauwelijks nieuw. De VS probeerden er een te ontwikkelen als onderdeel van Project Pluto in het begin van de jaren zestig, maar staakten het project omdat strategische raketten met chemische stuwstoffen een uitvoerbaarder alternatief bleken te zijn. Rusland heeft naar verluidt een doorbraak in deze technologie gemaakt en is de eerste natie geworden die deze technologie tot wasdom brengt.


Poetin zei ook dat de miniaturisatie van een kernreactor Rusland een ander geavanceerd wapensysteem gaf in de vorm van een high-endurance onderwater drone. De drone kan duiken "werkelijk zeer diep" en kan tussen continenten met een snelheid reizen die verscheidene malen hoger is dan die van een onderzeeër, een moderne torpedo of zelfs een oppervlakteschip, zei hij.


Volgens de president kunnen dergelijke drones vijandelijke vliegdekschippers, verdedigingslinies of infrastructuur aanvallen en kunnen ze niet worden tegengegaan door welk verdedigingssysteem ter wereld dan ook. Zowel conventionele als nucleaire versies kunnen gemaakt worden, zei hij.
In december 2017 voltooide Rusland de proeven van een kernreactor die de drones dergelijke mogelijkheden biedt. De reactor is "100 keer kleiner" dan die gebruikt door kernonderzeeërs en genereert meer macht, zei Poetin. Het kan ook zijn piekvermogen 200 keer sneller bereiken dan een conventionele kerncentrale.

De video die voor dit wapensysteem werd getoond bevatte geen daadwerkelijke test, maar vermoedelijk kan de beweerde miniaturisatie van een kernreactor, die voor de kruisraket werd gebruikt, ook voor een waterscooter werken.Poetin toonde toen twee varianten van een hypersonisch wapensysteem dat al door Rusland was ontwikkeld. Een daarvan is een door de lucht gelanceerd voertuig dat al in Zuid-Rusland wordt ingezet voor testvechtdienst. Het projectiel reist met een snelheid van Mach-10 en heeft een bereik van 2.000 km (1.240 mijl). Het wapen, dat Kinzhal ("dolk" in Russisch) wordt genoemd is beschikbaar in conventionele en nucleaire vormen, bovengenoemde Poetin. Een video die aan het publiek werd getoond was onder meer het moment dat het wapen werd ingezet door een gevechtsvliegtuig en het vuur van de motor.

Een ander wapen dat wordt ontwikkeld, maar waarvan niet is aangetoond dat het getest wordt omdat het volgens Poetin geclassificeerd wordt, is een hypersonische zweefvliegerkoppen die vanuit de ruimte worden ingezet. Rusland testte eerst één terug in 2004 en heeft significante vooruitgang sindsdien geboekt, zei de voorzitter. Het zweefvliegtuig kan vliegen in de atmosfeer met snelheden van meer dan Mach-20 en is bestand tegen een hitte van maximaal 2.000 C (3.632F) die wordt opgewekt door luchtfictie. Het systeem is in serieproductie en heet Avangard ("voorbewaker" in het Russisch).

Het laatste wapensysteem dat Poetin tijdens zijn toespraak liet zien was een gevechtslaser, die Rusland vorig jaar volgens hem begon te gebruiken. Een kleine videoclip liet zien wat vermoedelijk een anti-aircraft lasersysteem is, maar er werden geen testbeelden getoond.

"Stil hoopt Rusland op onderhandelingen, geen confrontatie."
Poetin benadrukte dat Rusland al deze nieuwe wapens niet nodig zou hebben als de VS en zijn bondgenoten hun legitieme zorgen niet hadden genegeerd. Niemand wilde met ons praten over de kern van het probleem. Niemand heeft naar ons geluisterd. "Nu luistert u " zei hij
Hij stelde voor dat de VS hun dure en inefficiënte vijandige plannen jegens Rusland zouden opgeven en onderhandelingen zouden beginnen over een veiligheidsregeling die rekening houdt met de belangen van Moskou.
Tegen degenen die de afgelopen vijftien jaar hebben geprobeerd een wapenwedloop te houden, eenzijdig voordeel tegen Rusland te behalen, sancties op te leggen, die vanuit het oogpunt van het internationaal recht onwettig zijn en gericht zijn op het tegenhouden van de ontwikkeling van ons land, ook op militair gebied, wil ik het volgende zeggen:"Alle dingen die u met uw beleid probeerde te voorkomen, zijn al gebeurd. U hebt Rusland niet tegengehouden,"zei Poetin.

Je moet nu deze realiteit erkennen, bevestigen dat alles wat ik heb gezegd geen bluf is - wat het niet is - denk nu enige tijd na, stuur met pensioen de mensen die in het verleden vastzitten en niet in staat zijn om naar de toekomst te kijken,[en] stop met het schommelen van de boot waar we allemaal in varen en die planeet Aarde heet,"zei hij. Rusland zou reageren als het als gelijkwaardige partner met Rusland zou praten, voegde Poetin toe.

Bron : RT

Geen opmerkingen :

Een reactie posten