woensdag 14 maart 2018

In Memoriam Fysicus Stephen Hawking overlijdt op 76-jarige leeftijd.

De bekende Britse wetenschapper Stephen Hawking, bekend om zijn baanbrekende ideeën in theoretisch natuurkundig en ruimteonderzoek, is op 76 jarige leeftijd overleden, zegt zijn familie.
"We zijn diep bedroefd dat onze geliefde vader vandaag overleden is. Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zal voortleven," zei Hawking's kinderen Lucy, Robert en Tim in een verklaring.

De wereldberoemde astrofysicus had al meer dan een halve eeuw lang gestreden tegen amyotrofe laterale sclerose (ALS), een slopende neurologische aandoening.



Hawking, geboren in 1942 in Oxford, was een van de vier kinderen en de oudste zoon van Frank en Isobel Hawking, beiden afgestudeerd aan de Oxford University. Zijn moeder zei ooit dat haar zoon altijd standvastig was in het nastreven van een carrière in de theoretische astronomie. Stephen had altijd een sterk gevoel van verwondering, en ik kon zien dat de sterren hem zouden tekenen,"zei ze ooit.

Op 20-jarige leeftijd studeerde hij af met eerbetoon aan de natuurwetenschappen aan Oxford's University College en kort daarna begon hij zijn afstudeerwerk in kosmologie aan de Trinity Hall in Cambridge.

Gediagnosticeerd met de langzaam voortschrijdende ziekte op 21-jarige leeftijd, Hawking werd hem maar slechts twee jaar van overleven verwacht. Maar hij versloeg alle voorspellingen en bouwde een opmerkelijke carrière op als theoretisch natuurkundige en kosmoloog, die de wetenschap populairder maakte met zijn best verkopende boek' A Brief History of Time'.

Hawking geloofde in de kolonisatie van Mars, met het argument dat de Aarde "voor ons te klein wordt" en binnenkort niet in staat zal zijn om het menselijk leven te onderhouden. Hij zei dat mensen uiteindelijk de ruimtevaart voorbij het Zonnestelsel zullen leren beheersen, en zelfs deze generatie zou erin kunnen slagen om een sonde naar Alpha Centauri te sturen, het dichtstbijzijnde sterrensysteem naar de aarde.

Ondanks het feit dat hij meerdere gezondheidsproblemen had en bijna volledig verlamd was, gaf Hawkins, die gedurende zijn hele leven zwarte gaten en zwaartekrachtstheorieën had bestudeerd, zijn droom om in de ruimte te reizen niet op.

Mijn drie kinderen hebben mij grote vreugde gebracht - en ik kan u vertellen wat mij gelukkig maakt, om in de ruimte te reizen ", zei hij vorig jaar maart na miljardair Richard Branson aangeboden om hem op zijn Virgin Galactic ruimteschip te nemen. Ik zei meteen ja,"zei Hawking op dat moment.

Professor Hawking stond bekend om zijn sceptische kijk op het vermogen van de mens om de aarde intact te houden. Afgelopen mei zei hij dat de mensheid nog maar ongeveer 100 jaar over heeft om een andere plant te koloniseren als die wil overleven.

Lees meer
Stephen Hawking bespreekt theorieën over de oorsprong van het universum
in een lezing in Berkeley, Californië, 13 maart 2007 © Kimberly White
7 grote citaten van stellaire natuurkundige Stephen Hawking.
Stephen Hawking bespreekt theorieën over de oorsprong van het universum in een lezing in Berkeley, Californië, 13 maart 2007 © Kimberly White7 grote citaten van stellaire natuurkundige Stephen Hawking.
Hawking voorspelde ook dat we "achterhaald" zullen worden door een krachtige kunstmatige intelligentie (AI) als de vooruitgang in robot-onderzoek en -ontwikkeling gestaag doorzet. De wetenschapper geloofde dat robots uiteindelijk AI zouden ontwikkelen die niet anders is dan het menselijk brein. In het gezicht van een opdoemende robot apocalyps, vorig jaar maart, drong hij aan op het idee om "enige vorm van wereldbestuur" te creëren om te voorkomen dat kunstmatige intelligentie zijn sterfelijke scheppers overmeestert.

De naam van Hawking, misschien ongewoon voor een wetenschapper, is al lang geleden onderdeel van de populaire cultuur geworden. Hij maakte een cameo in de TV-serie' The Big Bang Theory' en inspireerde de Oscar-winnende film' The History of Everything', waar zijn personage werd gespeeld door Eddie Redmayne.

Hawking schuwde de politiek ook niet weg. In een van zijn laatste pogingen sloot hij zich aan bij een campagne tegen het beleid van de Britse regering die zou kunnen leiden tot de privatisering, of "veramerikanisering", van de nationale gezondheidszorg.

Hawking was twee keer getrouwd, eerst met Jane Wilde, met wie hij drie kinderen had: Robert in 1967, dochter Lucy in 1970 en Timothy in 1979. In 1995 trouwde hij met zijn oud-verpleegkundige Elaine, waarvan  hij later in 2006 scheidde. Terwijl Hawking nooit hertrouwde, werd gemeld dat hij in zijn latere jaren dichter terug naar zijn eerste vrouw groeide.
Bron: RT




Geen opmerkingen :

Een reactie posten