vrijdag 9 september 2016

11 gezondheidsremedies uit de keuken

Voeding zorgt er niet alleen voor dat je de juiste vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, sommige producten kunnen ook vervelende probleempjes verzachten zoals de hik of huidaandoeningen als eczeem. Loop misschien eerst eens langs de koelkast in plaats van langs de dokter als je last hebt van een droge huid of constipatie, maar onthoud steeds: voor ernstigere aandoeningen moet je altijd een arts raadplegen.


Gember tegen menstruatiekrampen
De traditionele Chinese geneeskunde zweert al meer dan 2.000 jaar bij gember. Het specerij verbetert de bloedstroom en vermindert ontstekingen in de spieren, waaronder die in de baarmoeder. Uit een studie in het Journal of Alternative and Complementary Medicine blijkt dat gember voor menstruatieklachten zelfs even effectief is als de pijnstiller ibuprofen. Is het de tijd van de maand, maak jezelf dan een lekker kopje verse gemberthee door wat (geraspte) stukjes van de wortelstok te overgieten met warm water. Gember gaat daarnaast ook braken en misselijkheid tegen. Het kruid wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Veenbessen voor gezonde urinewegen
Veenbessen bevatten proanthocyanidines, die de aanmaak remmen van bacteriën en voorkomen dat de E. coli zich probeert te hechten aan het epitheel in de urinebuis. Ze zijn dus erg effectief tegen urinewegeninfecties die meestal worden veroorzaakt door de E.coli-bacterie. Belangrijk detail: veenbessen werken enkel preventief. Als je al aan een blaasontsteking lijdt, zullen veenbessen geen zoden aan de dijk brengen. In dat geval moet je een arts raadplegen voor een sterker middel.
Calciumrijke voeding tegen PMS
Zowat 85 procent van menstruerende vrouwen ervaart elke maand minstens één PMS-symptoom. Dat kan gaan van irritatiegevoeligheid tot humeurschommelingen. Het goede nieuws is dat je die symptomen kan verzachten door je voeding aan te passen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met PMS een lager calciumgehalte vertonen in het bloed dan vrouwen zonder het syndroom. Niet alleen zuivelproducten zijn rijk aan calcium, maar ook amandelen, broccoli, bladgroenten en sardienen.
Havermout tegen eczeem
11 gezondheidsremedies uit de keuken
Op je bord, maar ook op je huid is havermout een heerlijke verwennerij. Haver verzacht huiduitslag omdat het vol fytochemicaliën zit die een ontstekingsremmende werking hebben. Blend natuurlijke havermout tot een fijn poeder en giet er lauwwarm water over tot je een pasta krijgt. Die breng je vervolgens gedurende 10 minuten aan op de huid. Als je huid niet of onvoldoende reageert op de natuurlijke behandeling, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Die zal je een hormonale crème voorschrijven.
Zeezout tegen droge huid
Heb je last van droge plekken op je knieën, ellebogen en hielen? Dan heb je geen dure crèmes nodig. Een homemade scrub met zeezout helpt even goed. De zeezoutkorrels zijn perfect om droge huid weg te scrubben. Mix een kopje zeezout met een lichte massageolie tot je een vochtige pasta krijgt. Houd deze crème weg van meer gevoelige huidoppervlakken, zoals je gezicht en het achterste van je armen. Die zones hebben immers niet zoveel peeling nodig.
Komkommers tegen wallen onder de ogen
11 gezondheidsremedies uit de keuken
Het ziet er misschien wat lullig uit, maar de eeuwenoude truc tegen opgezwollen ogen helpt wel degelijk. Komkommers, die voor 95 procent uit water bestaan, hebben een zalig verkoelend effect en de koude temperatuur zorgt er bovendien voor dat de bloedvaten afgesnoerd worden en de ontsteking vermindert. De reden waarom komkommers beter werken dan ijsblokjes is omdat komkommerschijfjes perfect passen in de oogcontouren om de zwelling tegen te gaan. Leg ze 10 minuten op de ogen en ze zijn weer als nieuw.
Pruimen tegen constipatie
Gedroogde pruimen zijn rijk aan onoplosbare vezels, een hoofdbestanddeel om verstopping tegen te gaan. Ze zwellen op en verhogen zo het volume van onze maag- en darminhoud, waardoor de transit verbetert. Pruimen bevatten daarnaast ook twee stoffen die fungeren als natuurlijk laxeermiddel: sorbitol en dihydrophenylisatin. Wanneer je medicijnen van de apotheek gebruikt, bestaat het gevaar dat je lichaam gaat wennen aan die laxeermiddelen. Begin met één pruim per dag en verhoog de dosis als je geen resultaat ziet.
Suiker tegen de hik
Bij de hik ondervindt het diafragma een reeks spasmen. Je kan die spasmen laten ophouden door een theelepeltje suiker onder je tong te leggen. De zoete sensatie is sterk genoeg om de nervus vagus te stimuleren. Hou de suiker onder je tong tot de hik ophoudt en slik vervolgens door. Omdat suiker niet meteen gezond kan genoemd worden, is dit trucje een laatste redmiddel. Hier vind je enkele andere remedies tegen de hik.
Appels tegen brandend maagzuur
De beste manier om reflux tegen te gaan, is letten op je voeding. Vermijd daarom koolzuurhoudende dranken en vette maaltijden. Wat je dan weer zeker niet uit je dieet mag schrappen zijn appels. Dat fruit bevat pectine, een oplosbare vezel die maagzuur goed absorbeert. Koop biologische zoete appels.
Tijm en eucalyptus tegen verkoudheid
Tijm. Verlicht het hoesten en helpt bij spijsverteringsklachten.
Tijm. Verlicht het hoesten en helpt bij spijsverteringsklachten
Tijm verlicht het hoesten als gevolg van bronchitis en ontsteking van de bovenste luchtwegen. Hij helpt ook bij spijsverteringsstoornissen en bij lichte maag- en darmklachten (één à twee gram gedroogde tijm in 150 ml kokend water, tien minuten laten trekken, een paar koppen per dag). Ben je snipverkouden? Om je luchtwegen weer vrij te krijgen, helpt de oude remedie van onze grootmoeders. Strooi twee eetlepels tijm in een kom met kokend water. Ga met je neus boven de kom hangen, bedek je hoofd met een handdoek en adem gedurende een paar minuten rustig in en uit.
Ook eucalyptus staat sinds jaar en dag bekend als hét kruid dat bij verkoudheden verstopte neuzen helpt ontstoppen en ontstoken sinussen tot bedaren brengt. Het kan verstoven worden in de slaapkamers van de zieken, behalve als ze nog heel jong zijn. Ook kruidenthee van eucalyptus helpt: laat 2 tot 3 g gedroogde bladeren in 150 ml kokend water 10 minuten trekken, drink twee kopjes per dag.
Kurkuma tegen ontstekingen
Kurkuma of 'Indiase saffraan' wordt in India sinds mensenheugenis vereerd als het 'heilige poeder' dat infecties tegengaat en wonden behandelt. Het hoofdbestanddeel kurkumine blijkt een krachtig antioxidant te zijn en werkt ontstekingsremmend. Uit een studie in Biochemical Journal blijkt dat kurkuma zelfs kan verhinderen dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Maak een pasta van kurkumapoeder en wat druppels water en smeer op een klein wondje.  BRON

Geen opmerkingen :

Een reactie posten