vrijdag 3 juli 2020

Heeft u een laag jodiumgehalte? De link tussen jodiumtekort en kanker

Noot van de redactie: dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd in februari 2017. Het is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd in januari 2019.
Jodium, een cruciaal mineraal bij de preventie van kanker, wordt al eeuwenlang in een of andere vorm gebruikt. Eerst als medicijn (voor alles van borstkanker tot syfilis) en geconsumeerd in de vorm van zeewier en uiteindelijk toegevoegd aan brood. Toen, in 1948, werd jodium plotseling als gevaarlijk beschouwd en werd het in de jaren zeventig uit medische arsenalen verwijderd, evenals uit ons voedsel.
Onze politici suggereerden dat mensen sporen van jodium in gejodeerd zout konden krijgen, maar toen gebeurden er twee dingen. Ten eerste werden er aanbevelingen gedaan om de natriuminname te verminderen, en ten tweede realiseerden maar weinigen dat  het jodium in zout verdampt onder bepaalde omstandigheden, zoals vocht, opslag en blootstelling aan zuurstof. Een studie toonde aan dat onder de monsters alle jodium verloren gedurende de bemonsteringsperiode van 12 maanden, maar liefst 100%. De mate van verlies van jodium werd beïnvloed door de oorsprong en samenstelling van het zout, het verpakkingsmateriaal en de relatieve vochtigheid tijdens opslag. 1 Bovendien, wanneer jodium wordt toegevoegd aan zout, inclusief kaliumjodide, bevat het een antiklontermiddel, wat geen bijzonder gezonde optie is. Ongeraffineerd zout is gemaakt van zeewater en bevat veel meer mineralen dan gejodeerd tafelzout, maar niet veel jodium.

Jodiumconsumptie staat bekend om zijn verband met de gezondheid van de schildklier. Maar het is minder bekend dat andere weefsels ook grote hoeveelheden jodium nodig hebben, namelijk de borsten, pancreas, maag, hersenen en thymus.
Het jodiumverbruik is sinds 1970 met 50% gedaald en kwam overeen met een dramatische toename van borst- en prostaatkanker. 2 Studies tonen aan dat jodiumtekort een wereldwijde epidemie is, die vaak vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft, die niet alleen hun risico op kanker kunnen verhogen, maar ook complicaties kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap en bij de ontwikkeling van de foetus. Jodium is essentieel voor een succesvolle, gezonde zwangerschap en onvoldoende jodium leidt tot miskramen, reproductief falen, abnormale hersenontwikkeling en aangeboren hypothyreoïdie. 3
Ironisch genoeg werd, net zoals jodium uit ons brood werd verwijderd, het jodiumblokkerende element, broom, aan meel toegevoegd. Broomchemicaliën werden vervolgens niet alleen toegevoegd aan ons brood en meel, maar ook aan matrassen (als brandvertrager), kleding en andere consumentenproducten.
Het probleem werd nog verergerd doordat pesticiden en voedseladditieven steeds vaker in onze voedselvoorziening mochten worden gebruikt - chemicaliën die de opname van jodium verstoren. Het is geen wonder dat bijna iedereen tegenwoordig een laag jodiumgehalte heeft .
Jodiumtekort is tot op zekere hoogte een politieke fout. Het komt echter nog vaker voor met de steeds toenemende aanwezigheid van xeno-oestrogenen (chemische oestrogenen die worden aangetroffen in veel persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsproducten en bij luchtverontreiniging) die niet alleen het lichaam vergiftigen, maar ook bijdragen aan hormonale onbalans en oestrogeendominantie.
Het is duidelijk om te zien hoe jodium praktisch is verwijderd uit onze toolkit voor kankerpreventie .

Jodiumtekort en kanker, een nadere blik

Gebleken is dat een tekort aan jodium het optreden van veel kankers beïnvloedt. In Turkije (het land) komen maagkankers het meest voor in gebieden met een hoog jodiumtekort. Een verhoogde inname van jodium in de afgelopen jaren is sterk gecorreleerd met een vermindering van maagkanker. 4
Onderzoekers hebben het lage aantal borstkanker in Japan toegeschreven aan een hoog jodiumgehalte (en selenium). Borstkankercellen hebben jodium nodig om celdood te vergemakkelijken en tumorgroei te onderdrukken. 5
In 2008 legde Bernard A. Eskin, MD, uit hoe jodium de genexpressie in borstkankercellen daadwerkelijk verandert, inclusief de functie van geprogrammeerde celdood. Jodium bleek ook de oestrogeengevoelige genen te verminderen. 6 Laag jodium verhoogt de circulerende oestrogeenspiegels en aangezien oestrogeen de opname van jodium remt, is dit vooral problematisch. Jodiumtekort maakt borsten ook vatbaarder voor carcinogene werking, wat de groei van tumoren bevordert.
Max Gerson, MD, een van de meest bekende alternatieve kankerartsen, was van mening dat jodium essentieel is voor de behandeling van kanker. 7 Michael B. Schachter, MD, zegt:
Jodium kan nodig zijn in geïndividualiseerde doses om de schildklierfunctie, immuunfunctie en de optimale werking van alle cellen in het lichaam te verbeteren; er moeten verschillende bijbehorende voedingsstoffen worden gegeven, waaronder vitamine C, selenium, magnesium, ongeraffineerd zout en voldoende water; deze helpen bij het voorkomen van sterke ontgiftingsreacties als gevolg van het vrijkomen van broom uit de weefsels wanneer jodium in milligram wordt gegeven. Deze hogere milligram-doses in plaats van microgram-doses helpen de kankerbestrijdende functies te verbeteren bij de meeste, zo niet alle kankers, maar zeker bij kankers van de schildklier, borst, eierstok en prostaat. ”
Jodium is ook gevonden om:
  • Verander genexpressie in borstkankercellen en faciliteer celdood. 8
  • Sterker zijn dan een chemotherapeutisch middel dat veel wordt gebruikt voor de behandeling van borstkanker bij mensen. 9
  • Verminder het risico op maag- en borstkanker en wordt gebruikt bij de remissie van longkanker. 10
  • Ondersteun een gezonde immuunfunctie en reguleer het stresshormoon cortisol. 11

Hoe te testen op laag jodium

De symptomen van jodiumtekort zijn gevarieerd en jodiumtesten maken zelden deel uit van een routine-onderzoek. Maar gezien het hoge tekort, kunnen en moeten tests worden aangevraagd.
Hier zijn enkele mogelijke jodiumtestmethoden:
  • Een willekeurige urinetest die door een arts is besteld, is een goed begin.
  • De jodiumpleistertest verwijst naar het kleuren van een twee centimeter tinctuur van jodium of Lugol's jodium op het lichaam en kijken om te zien hoe lang het duurt voordat het oranje vierkant vervaagt. Deze test wordt echter niet als overdreven betrouwbaar of sluitend beschouwd, maar kan helpen om een ​​algemeen idee te geven of iemand een tekort aan jodium heeft.
  • De gouden standaard is de 24-uurs jodium-laadtest , die kan worden gedaan met een arts of via online testen bij Hakala Labs en anderen.
Je kunt jodium uit sommige voedingsmiddelen halen, waarbij zeewier de hoogste bron is. Er kunnen echter enkele gevaren met zeewier zijn als gevolg van besmetting door vervuild water of radioactiviteit uit Fukushima. Het jodiumgehalte varieert in voedsel, dus werk samen met uw arts om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid krijgt.
Kelp-supplementen zijn een optie als u een schone bron kunt krijgen die niet besmet is. Dr. Edward Group (geïnterviewd in de TTAC docu-serie) beveelt een jodiumsupplement aan genaamd Detoxadine .

Een speciale opmerking als u een therapeutisch jodiumprotocol gebruikt

Volgens David Brownstein, MD en andere jodiumonderzoekers, hebben degenen met een hooggedoseerd jodiumprotocol (12,5 mg - 50 mg / dag) mogelijk een dagelijkse begeleidende dosis magnesium nodig van wel 1200 mg, die het best ten minste kan worden afgeleid gedeeltelijk transdermaal. Andere begeleidende voedingsstoffen (een naam bedacht door Lynne Farrow, auteur van The Iodine Crisis ) zijn selenium, vitamine C, riboflavine, niacine en ongeraffineerd zout zoals Keltisch zeezout, Himalaya en Redmonds Real Salt . Deze voedingsstoffen stimuleren de opname en helpen bijwerkingen van het protocol zoals hoofdpijn en vermoeidheid te voorkomen.
Als u overweegt jodiumsupplementen toe te voegen aan uw persoonlijke gezondheidsregime, is het altijd raadzaam om een ​​gekwalificeerde arts te raadplegen die u kan begeleiden bij doseringen die geschikt zijn voor uw lichaam, gezondheidstoestand en levensstijl.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten