dinsdag 22 augustus 2017

Gewassen beschermd met geurstoffen

Het is bio-ingenieurs van de Universiteit Gent (UGent) gelukt om tarwe en rijst te beschermen tegen ziektes door de toepassing van stoffen die planten zelf aanmaken. De stoffen verspreiden de geur van vers gemaaid gras.

Vers gemaaid gras verspreidt zijn specifieke geur niet zomaar, schrijft de Universiteit Gent in een persbericht. De geur is afkomstig van stoffen die een plant aanmaakt wanneer die wordt aangevallen, bijvoorbeeld door insecten, schimmel of een grasmaaier.

Deze stoffen worden ook wel groenbladvolatielen (GLV’s) genoemd. Het verspreiden ervan dient als onderlinge communicatie; zo laat de plant zijn buren weten dat er gevaar dreigt.

Hogere weerstand
Onderzoekers van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan UGent hebben ontdekt dat deze stoffen ook kunnen worden ingezet om de weerstand van planten te verhogen. Bio-ingenieur Maarten Ameye ging tijdens een vierjarig doctoraatsonderzoek na of de stoffen een beschermend effect hadden op tarwe en rijst.


“We zagen effectief dat tarwe en rijst een hogere weerstand hadden tegen een aantal ziekten en schimmels, nadat we hen hadden blootgesteld aan GLV’s”, zegt Ameye in het persbericht. “Door die stoffen toe te dienen aan planten, zetten we alweer een stap naar een meer innovatieve en duurzame manier om gewassen te beschermen, en naar groenere landbouw in het algemeen.”

© 17-08-2017 14:11 | DOOR: CHRIS THIJSSEN
Bron : www.duurzaambedrijfsleven.nl

Geen opmerkingen :

Een reactie posten