woensdag 10 mei 2017

Opruimen kernafval Petten .... ze krijgen tot tot 2027 de tijd om het op te ruimen, is het dan wel nodig?

Voor het opruimen van het kernafval van de reactor in Petten is een extra  
bedrag nodig van 71 miljoen euro.Dat komt bovenop de eerder geraamde 113  
miljoen euro,blijkt uit documenten die in handen zijn van Nieuwsuur.Het       
opruimen duurt ook langer dan verwacht.In Petten liggen bijna 1750 vaten met radioactief afval,voor het merendeel het zeer giftige plutonium.     
                                        
Volgens de wet moet dat afval uiterlijk 2022 naar een centrale opslag vlakbij Borssele,maar dat wordt 2027.Omdat er onduidelijkheid was over de kosten,is een nieuwe berekening gemaakt en die komt uit op 184 miljoen euro.

Dat is ernstig, zeker omdat het om plutonium gaat, en maar treuzelen dat spul had er linea recta afgevoerd moeten worden. En wat is nou 184 mijoen? Multinationals betalen maar 0,25 cent per kw, en wij mogen het opruimen? Als je zo redeneert hoef je kernafval niet eens te ruimen.  TIJD TOT 2027
Maar dodewaard weet ook nog niemand hoe we dat op gaan ruimen.
We geven de omwonenden wat jodium tabletten extra, waarvan iedereen dan denkt dat veiligheid gewaarborgd word.
Maar beste mensen denken jullie nu echt dat ze het zaakje zelf vertrouwen?
En wanneer denken jullie dat je gewaarschuwd worden? In ieder geval te laat voor je jodiumpilletjes hoor, zelfs als je ze op tijd zou nemen moet je nog binnen 24 uur weg zijn. en waar wil je naar toe met een impact van minimaal 240 km.
Ik vraag me werkelijk af hoelang we ons als bevolking in gaan houden en de overheid gaan duidelijk maken dat we dit niet meer pikken.

PETTEN Het opruimen van het kernafval van de kernreactor wordt fors duurder dan gedacht. Er komt nog eens 71 miljoen euro bovenop de al geplande 100 miljoen.

Tv-programma Nieuwsuur meldt vandaag op basis van vertrouwelijke documenten dat veel meer geld nodig is om het kernafval veilig op te ruimen dan de ruim 100 miljoen euro die eerder was geraamd: er moet 71 miljoen euro bij. Dat bedrag wil het ministerie van Economische Zaken, dat het onderzoek waar Nieuwsuur uit citeert liet uitvoeren, niet bevestigen. Een woordvoerster van NRG kon dat ook niet.
Borssele
Al het kernafval dat in Petten ligt opgeslagen moet naar een centrale opslagplaats bij Borssele worden gebracht. Daarna moeten de installaties in Petten worden ontmanteld.
Wettelijk is vastgelegd dat het afval uiterlijk in 2022 in Borssele moet zijn. Maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken. "Alleen in het meest optimistische scenario wordt de deadline gehaald", zegt de woordvoerster. "Maar het kan zo vijf jaar later worden als het tegenzit."
Voor NRG zijn de kosten een molensteen. "Het belemmert ons in onze maatschappelijke taak: medicijnen produceren voor kankerpatiƫnten. Door de kosten kunnen we minder investeren in innovatie. Daar moet een oplossing voor komen."
Complex
Het besluit om al het nucleaire afval centraal op te gaan slaan werd al in de jaren tachtig genomen. "Maar gaandeweg blijkt steeds meer hoe complex het is", zegt de woordvoerster van NRG. Zo is volgens het bedrijf onduidelijk aan welke eisen moet worden voldaan bij het aanleveren van het afval.
© Commentaar Jeroen Ghuijs

Geen opmerkingen :

Een reactie posten