woensdag 3 mei 2017

Fabriek in haven produceert alternatief voor antibiotica

De vetzuren worden 'in zeer kleine hoeveelheden' toegevoegd aan veevoer, voor pluimvee, varkens en koeien met name.
De vetzuren worden 'in zeer kleine hoeveelheden' toegevoegd aan veevoer, voor pluimvee, varkens en koeien met name. © anp
In de Amsterdamse haven komt een fabriek die groente en fruitresten fermenteert tot natuurlijke vetzuren. In diervoeding zijn die vetzuren een alternatief voor antibiotica.

Volgend jaar denkt het bedrijf Chaincraft langs de Basisweg een demonstratiefabriek te openen. Daarin wil het bedrijf, dat nu vijftien werknemers telt, pakweg een miljoen kilo van die vetzuren produceren.


Als grondstof gebruikt Chaincraft reststromen uit de voedingsindustrie. "Bijproducten uit de agrarische industrie, zoals snijsels en schillen," zegt oprichter Niels van Stralen. Uiteindelijk kunnen ze wellicht ook met gft-afval uit de voeten, maar dat is nu technisch nog ingewikkeld.

Pluimvee
De vetzuren worden 'in zeer kleine hoeveelheden' toegevoegd aan veevoer, voor pluimvee, varkens en koeien met name. "Het is een klein bestanddeel met een grote impact."

De vetzuren hebben een antimicrobiële werking en kunnen bijvoorbeeld salmonella en E.colibacterien tegengaan in de spijsvertering van het vee. Daarom kunnen ze een alternatief zijn voor antibiotica, waarvoor mens en dier steeds meer resistent worden.

Palmolie
Die vetzuren worden al meer en meer gebruikt in veevoer, maar veelal geraffineerd uit palmolie en de petrochemische industrie, legt Van Stralen
uit. Door ze te winnen uit groente- en fruitresten zorgt dat voor minstens de helft minder CO2-uitstoot.

Dat is ook de reden dat Chaincraft in aanmerking komt voor een investering door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds AKEF, dat door de gemeente is gevuld uit de opbrengst van energiebedrijf Nuon. Maar ook het Amsterdamse havenbedrijf investeert in Chaincraft.

Zes miljoen
Chaincraft steekt nu zo'n zes miljoen in de fabriek. Na een kleine proeffabriek waarin het procedé zich heeft bewezen wordt dit de volgende stap in de ontwikkeling van Chaincraft. Die moet uiteindelijk leiden tot een volwaardige fabriek waarin de productie met nog eens een factor tien tot twintig wordt opgevoerd.

Chaincraft kiest voor de Amsterdamse haven omdat hier al een aantal bedrijven zit dat op grote schaal natuurlijke reststromen inzamelt. Een belangrijk voorbeeld is Orgaworld dat organisch afval vergist tot biogas. Oprichter en ouddirecteur Bart Raedts van Orgaworld is ook mededirecteur van Chaincraft.
Het Parool

Geen opmerkingen :

Een reactie posten