maandag 22 augustus 2016

Federale Overheid Duitsland: Burgers moeten voedsel en contant geld in voorraad hebben voor 10 dagen.

door 
Screenshot_64
(Vertaling: E.J. Bron)
De Duitse regering roept haar burgers ertoe op een voorraad levensmiddelen voor tien dagen aan te leggen. Dit in geval van crisis, waarvan men niet weet of het om het uitbreken van een oorlog of een financiële crash gaat. De Duitse regering maakt zich ook bezorgd om de eigen veiligheid.
Het persbureau AFP meld vanochtend om 09.13 uur:
Voor het eerst sinds de Koude Oorlog wil de Duitse regering de bevolking er weer toe aanzetten om voorraden in te slaan, opdat zij zich in geval van een catastrofe of een gewapende aanval tijdelijk zelf kan voorzien. “De bevolking wordt aangespoord om een individuele voorraad levensmiddelen voor tien dagen opzij te leggen”, citeerde de “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” uit een concept voor de civiele verdediging, dat de regering woensdag zou willen besluiten.
Volgens het bericht moet de bevolking in geval van nood in staat zijn zichzelf te beschermen, voordat er maatregelen door de staat komen om een toereikende verzorging met levensmiddelen, water, energie en contant geld veilig te stellen. Daarom zou de bevolking ertoe aangespoord moeten worden om voor de eerste verzorging voor een periode van vijf dagen twee liter drinkwater per persoon per dag opzij te leggen, zou er in de door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde tekst staan.
Volgens de “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” gaat het om de eerste strategie voor civiele verdediging sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989. Ze werd in 2012 door de begrotingscommissie van het Duitse parlement in opdracht gegeven. In het 69 pagina´s tellende concept zou staan “dat een aanval op het territorium van Duitsland, die een conventionele verdediging vereist, onwaarschijnlijk” zou zijn. Desondanks zou het nodig zijn “om zich op zo´n voor de toekomst niet fundamenteel uit te sluiten bestaansbedreigende ontwikkeling gepast voor te bereiden.”
Interessant: De “Frankfurter Allgemeine Zeitung” bericht in verband hiermee dat de Duitse regering zich ook zorgen maakt over haar eigen veiligheid. De krant schrijft dat er letterlijk in het document zou staan: “In geval van opgave van de dienstzetel moeten er voorbereidingen worden getroffen om het waarnemen van de taken van een autoriteit naar een andere, veiliger plaats te kunnen verplaatsen.”
Het is onduidelijk of deze voorbereidingen met een mogelijk geval van oorlog te maken hebben. De Duitse regering heeft onlangs nog haar militaire strategie gewijzigden beschouwt Rusland als vijand. De NAVO beschouwt een aanval van Rusland op het NAVO-territorium voor mogelijk. Daarom wil de NAVO de VS en de EU ook buiten het eigen territorium verdedigen. Het persbureau Reuters schrijft dat in het concept “de noodzaak van een betrouwbaar alarmsysteem, een betere bouwkundige bescherming van gebouwen en voldoende capaciteiten in het gezondheidsstelsel” zouden worden besproken. Reuters verder: “De civiele ondersteuning van de strijdkrachten zou weer prioriteit moeten worden. Daartoe behoren ingrepen in het aansturen van het verkeer als het Duitse leger gevechtseenheden moet verplaatsen.”
De aanwijzing met het contante geld zou echter ook kunnen wijzen op een mogelijke bankencrash. Volgens de jongste stresstest van de ECB schijnt dit echter geen gebeurtenis te zijn die direct voor de deur staat. In de stresstest werden echter belangrijke parameters zoals de lage rentes niet meegenomen, zodat de test volgensinschatting van de voormalige belangrijkste econoom van de ECB, Jürgen Stark, slechts beperkt van toepassing is.
De maatregel zou echter ook verband kunnen houden met de verscherping van de algemene politiemaatregelen, waarmee de Duitse regering de komende weken een begin wil maken. De officiële reden voor deze maatregelen is een verscherpte terreursituatie die de Duitse regering denkt te herkennen. Door de oorlog in Syrië en de destabilisering van Irak en Libië is de veiligheidssituatie in Europa gespannen. De alliantie van het Westen en de Golfstaten is door het ingrijpen van Rusland in het defensief geraakt. Dit weekend zijn de spanningen verscherpt. De Amerikaanse luchtmacht verkeert in verhoogde staat van paraatheid. De toon tegen Rusland werd opnieuw scherper, het laatst door de voormalige vicedirecteur van de CIA, die aan de kant van Hillary Clinton betrokken is bij de verkiezingsstrijd.
Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde volgens AFP niets zeggen over de inhoud van het concept. Hij verwees naar een geplande persconferentie van minister Thomas de Maizière en de president van het Rijkskantoor voor de bescherming van de bevolking en catastrofe-hulp, Christoph Unger, aanstaande woensdagmiddag.
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron(www.ejbron.wordpress.com)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten