zondag 18 maart 2012

Verkeerde vetten zorgen voor irritatie en agressie

Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geĆÆrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.


Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van CaliforniĆ« – San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.


Eetgewoonten
De onderzoekers begonnen met de vraag of er een relatie was tussen voeding en agressie. Hiervoor hebben ze van bijna duizend mensen gegevens verzameld over hun eetgewoonten en hebben ze onderzocht of de deelnemers een gewelddadig verleden hebben.

Vervolgens zijn de proefpersonen onderworpen aan verschillende testen. Onderzocht is hoe ze omgingen met conflicten, hoe ze zichzelf beoordeelden op het gebied van omgeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een door de onderzoekers samengestelde agressie-schaal.

Beatrice Golomb, een van de onderzoekers, denkt dat deze resultaten interessant kunnen zijn voor scholen of gevangenissen. Groepen waarin veel agressie voorkomt, kunnen deze vetten in de toekomst beter vermijden.

Transvetten
De wetenschappers ontdekten dat er een relatie is tussen de voeding van de deelnemers en agressie. Als er meer producten met transvetten in het dieet voorkwamen, was iemand agressiever. Transvetten ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige olie.

Deze vetten komen veel voor in producten zoals margarine, frituurvet, zoutjes, koek en gebak. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in vis, noten, olijven of plantaardige olie.

Bron: Elsevier PLoSOne WikiPedia

Geen opmerkingen :

Een reactie posten