maandag 27 april 2020

Kabinet komt met spoedwet voor noodmaatregelen KABINET KOMT MET SPOEDWET VOOR NOODMAATREGELEN

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de huidige noodmaatregelen die gelden juridisch beter vast te leggen. Dat meldt NRC op basis van Haagse Bronnen. Binnen enkele weken moet de spoedwet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd.
De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen gaan op verschillende vlakken tegen de grondwet in en dat mag alleen als dat in de wet is vastgesteld en is bij noodverordeningen niet het geval.
Het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raakt de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

DEMOCRATISCHE CONTROLE

Volgens NRC moet de nieuwe wet regelen dat burgerrechten tijdelijk ingeperkt kunnen worden. In dat geval zouden burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze zich niet aan de maatregelen houden. Met een spoedwet kan er ook democratische controle plaatsvinden en dat is bij een noodverordening niet het geval. De Tweede Kamer moet bijvoorbeeld instemmen met de invoering van zo’n wet.
Bron: Metro

Als dit waar is, dan is het voorstel van het kabinet dus een advies en géén wet, waar haalt de politie dan het recht vandaan om boetes uit te delen?
De instructie is dus enkel een advies en wordt er nergens een wet overtreden waar een pittige boete tegenover kan staan.

Note: ©Jeroen Ghuijs

Geen opmerkingen :

Een reactie posten