zaterdag 7 december 2019

Maak aftrek, toeslagen en uitkeringen overbodig met basisinkomen voor iedereen

Vervang het stelsel van toeslagen, aftrek en uitkeringen door een basisinkomen, bepleit financieel adviseur Sytze de Boer.

Sytze de Boer4 december 2019, 20:31
De president van De Nederlandsche Bank vindt het Nederlandse belastingstelsel te complex. Hypotheekrenteaftrek en belastingvrij sparen voor pensioenen verstoren de economie. Daar zit wat in. Sterker nog: het geheel van onze wetten en regels op financieel-economisch terrein kan simpeler.

Dat complexe geheel van wetten en regels is desastreus voor de creativiteit in de samenleving. Veel mensen willen graag een bedrijf beginnen, maar zien op tegen het oerwoud van regels. Of willen een zieke buur helpen, maar schrikken terug voor mogelijke (financiële) consequenties. Goede bedoelingen stikken in de brij van regels.


Schrap verplichting te sparen voor pensioen
Dat kan anders. Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen vanaf achttien jaar zou het stelsel een stuk eenvoudiger maken. Maak de hoogte van het basisinkomen gelijk aan die van een AOW-uitkering, en de AOW-leeftijd kan met pensioen. Schrap de verplichting om te sparen voor pensioen, en de pensioenleeftijd is eveneens verleden tijd. De pensioenpremie die werkgevers nu overmaken naar de pensioenfondsen, gaat rechtstreeks naar de werknemer en wordt belast.

Werknemers bepalen dan zelf of ze sparen voor pensioen, vanuit het netto inkomen. De vrijstelling in box 3 van het opgebouwde pensioenvermogen vervalt. Daarvoor in de plaats komt een vrijstelling die is afgestemd op de opbouw van een bescheiden aanvullend pensioen. Een vrijstelling die meebeweegt met de leeftijd van de belastingplichtige. De AOW gaat op in het basisinkomen en alle overige uitkeringen, de toeslagen en de sollicitatieplicht vervallen. Door het belasten van de pensioenpremie en het schrappen van toeslagen, ontstaat ruimte voor een verhoging van het basisinkomen met zo’n 200 euro per maand.

Minder geld rondpompen
In plaats van de heffingskortingen in de belastingen komt er een heffingsvrije voet die gelijk is aan de hoogte van het basisinkomen. Mensen die alleen een basisinkomen hebben, betalen daardoor geen inkomstenbelasting meer. Het basisinkomen kan zo netto worden uitgekeerd, wat leidt tot minder rondpompen van geld.

Boven de heffingsvrije voet volstaat een uniform tarief. Werkenden weten meteen hoeveel ze netto overhouden van hun loon.

Hoe hoog dat tarief moet zijn, is nog de vraag. De overheid bespaart op een groot aantal terreinen. De bureaucratie wordt aanzienlijk kleiner. Andere uitkeringen en toeslagen vervallen. Al die besparingen worden ingezet voor de financiering van het basisinkomen.

Naast die besparingen zal er echter ook een redelijk hoog belastingtarief in de inkomstenbelasting nodig zijn om het basisinkomen te financieren. De grote vraag is hoeveel mensen gaan werken naast het basisinkomen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het overgrote deel van de werkenden zal blijven werken. Verder mogen we verwachten dat door het wegvallen van een verstikkende bureaucratie de creativiteit in de samenleving juist wordt gestimuleerd. Daardoor kunnen hopelijk veel mensen die nu aan de kant staan, een meer zinvolle bijdrage leveren aan onze samenleving.

Bron: Trouw

4 opmerkingen :

  1. Ik sta hier volledig achter de bureaucratie is en blijft een grote ergernis en het klopt de creativiteit word op die manier aangesproken en dat is alleen maar positief in deze over georganiseerde maatschappij waar geen einde aan komt ook van wege het klimaat is het positief om soms een stapje terug te doen in samen werking met de juiste techniek persoonlijk zie ik het als een bais behoefte wat aan sluit bij recht op gezondheidzorg een dak boven het hoofd educatie schoon water gratis tandarts zorg en sport waar men talent voor heeft of behoefte aan heeft zonder enige vorm van winst bejag en de huidige robotisering zal doen besluiten dat velen een ander beroep zullen kiezen of gewoon korter werken 3 dagen per week of halve dagen mogelijkheden genoeg als je er maar voor open staat anders houd het op maar het moet blijvend gestimuleerd worden een basis inkomen met vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sta hier volledig achter de bureaucratie is en blijft een grote ergernis en het klopt de creativiteit word op die manier aangesproken en dat is alleen maar positief in deze over georganiseerde maatschappij waar geen einde aan komt ook van wege het klimaat is het positief om soms een stapje terug te doen in samen werking met de juiste techniek persoonlijk zie ik het als een bais behoefte wat aan sluit bij recht op gezondheidzorg een dak boven het hoofd educatie schoon water gratis tandarts zorg en sport waar men talent voor heeft of behoefte aan heeft zonder enige vorm van winst bejag en de huidige robotisering zal doen besluiten dat velen een ander beroep zullen kiezen of gewoon korter werken 3 dagen per week of halve dagen mogelijkheden genoeg als je er maar voor open staat anders houd het op maar het moet blijvend gestimuleerd worden een basis inkomen met vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ei van Columbus. Eindelijk wordt het misschien wel bespreekbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het huidige economische systeem werkt niet meer, het draagt bij aan armoede, klimaatverandering, structurele onderbetaling van vitale beroepen en affaires bij de belastingdienst.

    Door de Coronacrisis trekt het kabinet nu miljarden uit om dit economische systeem in stand te houden. Miljarden, die wij uiteindelijk weer terug moeten gaan betalen.

    Dit is ons geld, en moet beter besteedt worden. Het NIBUD heeft in 2017 al aangetoond dat het Basisinkomen een financieel haalbaar plan is. Waarom wordt dit niet nu ingevoerd?

    Teken en deel de petitie om dit onderwerp komende dinsdag 24 maart bij het plenaire debat op tafel te krijgen.

    https://petities.nl/petitions/universeel-basisinkomen-en-noodpakket-voor-ondernemers?locale=nl

    BeantwoordenVerwijderen