zondag 8 december 2019

De geneeskracht van avocado

De avocadoboom groeit van oorsprong in Mexico en Midden-Amerika. De boom is familie van de laurier-, kamfer- en kaneelboom. Avocado wordt gedurende een groot aantal millennia gebruikt in de Inca-cultuur. De oudste bewijzen van menselijk gebruik van de avocado stammen van 10.000 jaar voor Christus.

In de 16e eeuw kwam de Spanjaard Martín Fernández de Enciso als eerste Europeaan in aanraking met de avocado. De naam avocado werd waarschijnlijk het eerst opgeschreven door Hans Sloane, in het Engels. In 1750 werd de avocadoboom in Indonesië geïntroduceerd. Daarna werd de boom ingevoerd in alle tropische landen.


Bron: Mens en gezondheid

Inhoud:
Vitaminen in avocado
Mineralen in avocado
Gezonde vetten
Naamgeving
Werkzame stoffen
Avocado helpt herstel
Avocado als diureticum
Avocado bij hart- vaatziekten
Overige medicinale werkzaamheden avocado
Uitwendig gebruik van avocado-olie

Vitaminen in avocado
In een avocado zit een grote hoeveelheid vitaminen. Pantotheenzuur of vitamine B5 is het meest vertegenwoordigd in deze tropische vrucht. In 100 gram avocado zit 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine B5. Pirydoxine of vitamine B6 en foliumzuur of B11 zitten beide met 20% van de ADH in deze vrucht. Vitamine C en vitamine K zitten voor 17% van de ADH in het avocadootje. Vitamine E volgt met 14%, B3 met 11%, B2 met 10% wen vitamine A en B1 zitten elk met 5% van de ADH in deze groene, smeuïge vrucht.

Mineralen in avocado
Avocado´s an de boom / Bron: Leoadec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Avocado´s an de boom / Bron: Leoadec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ons avocado bevat 21% van de ADH aan koper, 10% aan kalium en ijzer, magnesium en fosfor zitten alle drie met 7% van de ADH erin. De ADH-percentages voor mangaan en zink zijn 6%. Al met al kun je stellen dat er een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen in de avocado zit, maar dat niet één type er speciaal bovenuit steekt. Je mag er vanuit gaan dat de meeste avocado´s die op de markt zijn meer wegen dan 100 gram; sommigen exemplaren kunnen 300 tot 700 gram wegen. Met het eten van slechts één grote avocado krijgt de mens voldoende vitamine B5, B5, B11, C, K en koper binnen!

Gezonde vetten
Op het gebied van fytonutriënten mag je de avocado roemen om zijn verscheidenheid in vitaminen en mineralen, maar veel belangrijker is het feit dat er veel uiterst gezonde vetten in zitten. Deze vetten leiden niet tot overgewicht. Het is een mythe dat je dik zou worden van avocado´s. Dik word je alleen van suiker, witmeelproducten en bewerkte oliën, met name frituurolie. Avocado´s bevatten maar 16% verzadigde vetzuren; de rest is onverzadigd. Bovendien beschikt deze gezonde vrucht over omega 3 en nog meer over omega 6 en omega 9 vetten.

Naamgeving
In het Latijn wordt avocado Persea americana genoemd. Avocado is een Spaanse schrijfwijze van het oorspronkelijk woord uit de Aztekentaal. In vrijwel alle talen lijkt het woord avocado op advocaat en wordt als alternatieve naam de vrucht advokaatpeer genoemd. Persea was een naam die aan veel vruchten werd gegeven in wat in de 17e eeuw West-Indië werd genoemd, het huidige Noord- en Zuid-Amerika. Americana werd gegeven aan alle producten uit America of Amerika. Overigens is de naam Amerika afkomstig van zijn ontdekker Amerigo Vespucci. Normaliter worden de achternamen gebruikt om een eerbetoon te geven aan een persoon maar de naam Vespucci was minder gemakkelijk te latiniseren. In ieder geval had het niet veel gescheeld of we hadden nu van Noord- en Zuid-Vespuccica gesproken.

Werkzame stoffen
Van de avocadoboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden alleen de vrucht, ook avocadopeer genoemd, gebruikt. In de vrucht zitten vooral vetten. Zoals het omega 9 vetzuur oleïnezuur, palmitinezuur, linolzuur, lecithine de hierboven beschreven vitaminen en mineralen en plantaardige proteïnen.

Avocado helpt herstel
Avocado´s zijn zo rijk aan voedingsstoffen dat het wordt aangeraden ze te eten om aan te sterken. Herstellende en zieke mensen kunnen hun genezingsproces vlotter laten verlopen door zich tegoed te doen aan deze tropische fruitsoort met hoge complete voedingswaarde. Avocado´s bevatten meer vitamine D dan eieren en roomboter. Vitamine D is nodig voor de botopbouw en ter preventie van osteoporose. De uitzonderlijk hoge voedingswaarde geeft de avocado medicinale kwaliteiten waardoor het kan Bloemen aan de avocadoboom / Bron: B. Navez, Bff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemen aan de avocadoboom / Bron: B. Navez, Bff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)worden ingezet bij:
Herstel van ziekenbezoek,
Herstel van een operatie,
Herstel van een langdurige ziekte,
Preventie van osteoporose.

In de volksgeneeskunde wordt een puree van avocado aangebracht op psoriasis.

Avocado als diureticum
Avocado behoort tot de diuretische fruitsoorten; dat zijn fruitsoorten die de nieren stimuleren om beter te werken waardoor urinezuur sneller uit het lichaam wordt gevoerd. Urinezuur is de oorzaak van jicht, Vandaar dat avocado goed werkt om de oorzaak van deze vervelende en pijnlijke aandoening weg te nemen. Derhalve kan een fytotherapeut tot het besluit komen het groenkleurige vruchtvlees van de avocadopeer voor te schrijven bij:
Artritis urica of jicht,
Hyperuricemie of te hoog urinezuurgehalte.

Avocado bij hart- vaatziekten
Dat een hoog vetgehalte alleen maar positieve effecten heeft bewijst wel het feit dat avocado beschermt bij hart- en vaataandoeningen. Dat komt onder andere omdat er veel antioxidanten in deze vrucht zitten. Antioxidanten voorkomen aderverkalking, waarvan algemeen bekend is dat het de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat een avocadootje veel mono-onverzadigde vetzuren, die onder andere ook in olijfolie voorkomen. Van deze vetzuren is bekend dat mensen die het veel eten aanzienlijk minder last krijgen van hart- en vaatproblemen.

Overige medicinale werkzaamheden avocado
De vitaminen A, E en het vitamine B-complex zijn samen met lecithine goed bij stressproblemen.
Deze vitaminen en lecithine kunnen ook de vruchtbaarheid doen toenemen en impotentie afnemen..
De gezonde vetten en vitamine A, D en E kunnen eczeemperikelen laten verdwijnen.
Vitamine B6 is bij uitstek geschikt om stemmingswisselingen bij PMS te verhelpen.

Uitwendig gebruik van avocado-olie
Behalve avocado is avocado-olie erg gezond. Je kunt de olie eten of gebruiken om in te bakken. Deze olie kan eenmalig verhit worden. In de fytotherapie wordt avocado-olie uitwendig gebruikt. Uiteraard heeft de olie hydraterende eigenschappen en daarnaast bevordert avocado-olie de collageensynthese doordat er vitamine A en E in zit. Verbeterde collageensynthese betekent dat de huid verjongd wordt. Bovendien werkt avocado-olie ontstekingswerend. Omdat het een hoog penetratievermogen heeft wordt het gebruikt als anti-rimpelmiddel. Als klap op de vuurpijl is het een verzachtend middel dat droge en schilferende huid tegen gaat. Hierdoor is het een perfect middel bij droog eczeem en andere huidontstekingen.

Bron: Mens en gezondheid

Geen opmerkingen :

Een reactie posten