maandag 9 december 2019

Gaat bietenpulp fossiele grondstoffen vervangen?

Pectines uit suikerbietenpulp als vervanger van ingrediënten die met fossiele grondstoffen worden geproduceerd. Dat kan, blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research.

De universiteit werkte tijdens dit onderzoek samen met Dalli de Klok (producent van spoelmachine- en wasmachinetabletten) en Smit & Zoon (producent van chemische grondstoffen voor leer). Beide partijen zijn vanwege de onderzoeksresultaten van plan om bietenpulp daadwerkelijk in te zetten in hun productieproces.


Cosun, producent van plantaardige grondstoffen zoals bietenpulp, heeft naar aanleiding van het onderzoek plannen voor een nieuwe proeffabriek.

Biobased alternatief
De hoofdconclusie van het onderzoek: bietenpulp kan dienen als biobased en duurzamer alternatief in de chemische industrie. Het vervangen van fossiele, petrochemische grondstoffen met bietenpulp leidt namelijk tot minder CO2-uitstoot en zorgt voor minder productie van niet-afbreekbare en toxische stoffen.

Bijvoorbeeld tijdens de productie van vaatwasmiddelen; daar kunnen de pectines in bietenpulp polymeren vervangen die niet afbreekbaar zijn. De pectines zijn daarnaast toepasbaar in de leerindustrie, waar ze de kleurintensiteit van leer op positieve wijze kunnen beïnvloeden.

Nieuwe proeffabriek
Cosun levert en verwerkt bietenpulp en is enthousiast over de resultaten van het onderzoek. “Dit is duidelijk een win-win situatie; wij verwerken onze reststroom bietenpulp op deze manier zo hoogwaardig mogelijk en de chemische industrie heeft een duurzame oplossing voor hun eigen productieproces”, licht Harry Raaijmakers toe, verantwoordelijk voor chemische competentie binnen Cosun R&D.

Lees ook: Hoe suikerbiet de chemische industrie verandert

De producent heeft dan ook plannen voor een nieuwe proeffabriek. “We willen daar graag in investeren”, aldus Raaijmakers. “Dit doen we echter alleen als er voldoende onderbouwing is voor volume, potentie van het product en de businesscase. Maar dit project oogt zeker interessant genoeg om hiermee verder te gaan.”

Chemische industrie
Jacco van Haveren, programmamanager bij Wageningen Food & Biobased Research, ziet de nieuwe mogelijke toepassingen van bietenpulp als een belangrijke ontwikkeling: “Biobased ingrediënten zijn cruciaal voor de verduurzaming van de chemische industrie: het zorgt voor minder CO2-uitstoot en meer biologisch afbreekbare producten. Bovendien dragen de volledig nieuwe ingrediënten bij aan vermindering van milieu- en gezondheidsrisico’s, omdat er geen sprake meer is van blootstelling aan bepaalde chemicaliën.

Bron:DUURZAAMBEDRIJFSLEVEN

Geen opmerkingen :

Een reactie posten