zaterdag 9 december 2017

NEUROWETENSCHAPPERS ONTDEKKEN EEN UNIEKE VERBINDING TUSSEN ADEMHALING EN HERSENEN

Bewuste tijden

De relatie tussen de adem en de hersenen is zeer krachtig. Dat weten we veel. Toch hebben we weinig begrepen over de mechanismen achter deze relatie. Tot nu toe. In een nieuw onderzoek hebben neurowetenschappers precies kunnen zien hoe ademhaling de hersenen verandert.

Ademhaling en de hersenen
Ons vermogen om de adem te controleren is een manier wij verschillen van andere zoogdieren. De meeste dieren veranderen hun ademhaling niet. In plaats daarvan zijn activiteiten zoals hardlopen of rusten verantwoordelijk voor veranderingen in adempatronen. Zo maakt het menselijk vermogen om onze adem vrijwillig te veranderen, naast ons vermogen om gedachten te onderdrukken en emoties te beheersen, onze hersenen uniek.


Dit buitengewone ademvermogen is de basis voor therapieën die zich richten op en reguleren van de adem. Een veelgebruikte techniek die bijvoorbeeld tijdens Cognitief gedragstherapie wordt gebruikt, is vierkante ademhaling. Deze methode houdt in dat de adem wordt vertraagd en gepauzeerd. Bijgevolg helpt deze oefening de patiënt die lijdt aan angst om te ontspannen.

Beoefenaars van qigong, yoga en tai chi gebruiken soortgelijke ademhalingsoefeningen. Ze gebruiken de adem om de lichamelijke gezondheid te verbeteren, evenals de geest. Deze praktijken hebben veel mensen geholpen om rustiger, gezonder en gelukkiger te worden. Toch bieden ze weinig inzicht in wat er werkelijk gebeurt in het fysieke lichaam.

Hoe diep ademend effect op de hersenen
Postdoctoraal onderzoeker Dr. Jose Herrero, in samenwerking met Dr. Ashesh Mehta, een gerenommeerd neurochirurg in het North Shore University Hospital op Long Island, onderzocht ons unieke vermogen om de adem en de effecten ervan te beheersen. Verder hebben ze onderzocht hoe ademhaling ons kan helpen om delen van de hersenen die typisch ontoegankelijk zijn, te bereiken en te controleren.

Deze wetenschappers vonden dat "volitionele controle en bewustwording van ademhaling verschillende maar elkaar overlappende hersencircuits raken". In principe, wanneer we vrijwillig de adem controleren, zelfs als we ons alleen maar op de adem richten, creëren we extra toegang en synchroniciteit tussen verschillende delen van de hersenen.

Dr. Herrero en Dr. Mehta's onderzoek begonnen met het observeren van patiënten wanneer ze op een natuurlijke manier ademhalen. Vervolgens gaven ze hun patiënten de taak om op een knop te klikken wanneer een bepaald beeld op een computerscherm verscheen. Bij het meten van de ademhaling tijdens deze oefening zorgde de activiteit ervoor dat de patiënten niet gefocust waren op hun ademhaling.

Vervolgens vertelden de onderzoekers hun patiënten om het tempo van de ademhaling te versnellen. Ze vroegen de patiënten ook om hun ademhaling te tellen. De wetenschappers ontdekten dat tijdens deze oefening de hersenen veranderden. Gecontroleerde ademhaling activeerde verschillende delen van de hersenen. Dit omvatte zowel automatische als opzettelijke ademhaling.

De bevindingen bieden neurale ondersteuning voor adviezen die mensen al duizenden jaren krijgen: in tijden van stress, of wanneer verhoogde concentratie nodig is, kan het focussen op ademhaling of ademhalingsoefeningen de hersenen veranderen. Dit heeft potentiële toepassing op individuen in een verscheidenheid van beroepen die extreme focus en behendigheid vereisen.

Eerste blik op de hersenen
Wat maakt deze studie uniek is dat het niet gebruik maakte van beeldvormingstechnologieën zoals de EEG om de neurale activiteit af te leiden. In plaats daarvan ging het om het monitoren van hersenactiviteit met elektroden die in de menselijke hersenen werden geïmplanteerd. Dit gaf de onderzoekers een zeldzame kans om direct in de hersenen van hun patiënten te kijken.

De deelnemers aan de studie waren patiënten die een behandeling tegen epilepsie ondergingen die artsen niet konden beheersen met medicatie. Zo worden neurochirurgen chirurgisch geïmplanteerde elektroden in de hersenen van deze patiënten chirurgisch geïmplanteerd om de plaats van aanvallen te identificeren. Deze patiënten werden dagenlang in het ziekenhuis gehouden, met elektroden die hun hersenen voortdurend bewaken. Zo konden de onderzoekers de relatie tussen ademhaling en hersenen uit de eerste hand waarnemen.

Eind Conclusie
Voor een doorgewinterde yogini als ik, die hoort dat diepe ademhaling de geest verandert, is niets nieuws. Persoonlijke ervaring heeft mij geleerd dat ademhaling mijn gedachten kan vertragen en mij kan helpen ontspannen tijdens momenten van overweldiging en stress. Het is spannend om nieuw onderzoek te zien dat een concretere kijk geeft op iets wat vaak heel objectief en persoonlijk is. Deel als en hoe u hebt geprofiteerd van ademhalingsoefeningen.

Lees meer artikelen van Anna Hunt.
Over de auteur
Anna Hunt is de oprichter van AwarenessJunkie. com, een online community die de weg vrijmaakt voor een betere gezondheid, een evenwichtig leven en persoonlijke transformatie. Ze is ook mede-redacteur en personeelsschrijver voor WakingTimes. com. Anna is een gecertificeerde Hatha yogaleraar en oprichter van Atenas Yoga Center. Ze vindt het leuk om haar drie kinderen op te voeden en een stem te zijn voor een optimale menselijke gezondheid en welzijn. Bezoek haar essentiële oliën opslag hier.

Dit artikel (Neurowetenschappers ontdekken een Unique Link between Breathing and the Brain) is oorspronkelijk gemaakt en gepubliceerd door Awareness Junkie. Het is hier met toestemming opnieuw gepost. 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als medische advisering, diagnose of behandeling. De hier geuite meningen komen niet noodzakelijk overeen met die van WakingTimes of Finding Voices

© Wakingtimes

Geen opmerkingen :

Een reactie posten