zaterdag 23 december 2017

Waarom stellen we ons buitenaardsen altijd voor als ' kleine groene mannetjes '.

Het is een hardnekkig beeld, dat van de "kleine groene mannetjes" of andere groene indringers, of het nu gaat om de drie-ogige aliens uit Disney's speelgoedverhaal, het groene amandel-ogen vreemdeling beeld dat bekend staat als een icoon van aliens of de nieuwe alien in welke nieuwe film dan ook die uitkomt met buitenaardse wezens. Dit beeld is zo diep geworteld in het publieke bewustzijn dat wanneer men "welke kleur is een alien" zou vragen, veel mensen "groen" zouden zeggen zonder bij na te denken, maar waar komt dit beeld vandaan?


Een theorie over de oorsprong van groene Aliens is een verhaal van rond de 12e eeuw. Dit verhaal, genaamd "Wolpit's groene kinderen" heeft mysterieuze kinderen met een groene huid. Dit is de vroegste verwijzing naar specifiek groene onbekende wezens. Dit is niet de enige verwijzing natuurlijk, er is ook een verhaal van Harold Lawlor die is de eerste opgenomen instantie van de zinsnede "kleine groene mannen", hoewel specifiek, de titel is "Kleine groene mannen in Mayaya" een nog later verhaal "Martians, ga naar huis" door Fredric Brown heeft ook kleine groene Aliens onterecht veroorzaakt.

Deze verhalen tonen aan dat zelfs in het verleden het idee van het groen zijn van vreemdelingen geen ongebruikelijke gedachte was en zijn weg vond in de populaire cultuur. Tekenfilms en cartoons zoals de Flintstones en andere oude stripverhalen kenden vreemdelingen die groen waren en Disney's Toy Story aliens zijn een icoon dat door velen herkenbaar is geworden. Waarom de mensheid dit portret van vreemdelingen ondanks andere verhalen (en misschien wel de beroemdste buitenaardse film ooit gemaakt, ET, met een kleine bruine buitenaardse alien) specifiek heeft aangegrepen, is het beeld van 
"little green man" blijven bestaan.
Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat alien klein, groen en duidelijk anders van onszelf zijn. Het schildert een charmant beeld van het buitenaardse leven. Misschien zullen we in de toekomst bewijs krijgen. (wie weet, misschien zal het beeld van kleine groene vreemdelingen beledigend blijken?) maar vooralsnog is het een mooi icoon van een science fiction beeld. Bovendien, in een oneindig universum, moet alles wat mogelijk is gebeuren, dus misschien zijn er ergens ergens groene mannen in de ruimte die zich ergens op dit moment afvragen waarom ze altijd vreemdelingen als blauw afschilderen.

Bron: Nozones.com