woensdag 14 oktober 2015

Eerste Kleine Wildernis van Nederland in Darwinpark


oerwoud
In het Zaandamse Darwinpark komt de eersteKleine Wildernis van Nederland. In november wordt dit bos aangeplant volgens de methode van de Indiase bos-guru Shubhendu Sharma.
Na twee  jaar moet het bos zelfvoorzienend worden, en na tien jaar lijkt het al op een 100 jaar oud oerbos. Deze bossen zijn honderd keer biodiverser dan traditioneel aangeplante bossen. Een klein bos heb je al voor de prijs van een iPhone volgens de organisatoren.

Het ‘geheim’ van Shubhendu Sharma is de diversiteit van het bos. Het bos moet uit verschillende lagen bestaan waardoor het ondoordringbaar dicht wordt, de waterhuishouding hoeft niet geregeld te worden en er komen veel meer soorten dieren in het bos. In een TED-lezing op YouTube legt Shubhendu Sharma het zelf uit:
Op woensdag 4 november komt Shubhendu Sharma naar Zaandam, Hij spreek op uitnodiging van hetInstituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) tijdens een symposium in het Stadhuis in Zaandam (13:30 tot 16:30).
Bij de totstandkoming van het Darwin-bos werkt IVN samen met de gemeente Zaanstad, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en bomenexperts van de KNNV.
wildernis
Voor het symposium zijn 115 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via deze link. De toegang is gratis

Geen opmerkingen :

Een reactie posten