zaterdag 11 juli 2015

Wordt Tropicana een duurzaamheidsparadijs?

Tropicana als duurzaamheidsparadijs van
BlueCity010

Rotterdam - Van zwemparadijs tot duurzaamheidsparadijs. Dat gebeurt er met Tropicana als het ligt aan ondernemersnetwerk BlueCity010. Die club is van plan een bod uitbrengen op het verlaten zwembad aan de Maasboulevard.
Een groep ondernemers en een investeerder leggen de laatste hand aan het plan. BlueCity010 gaat ruimte bieden aan ruim 30 ondernemers, die zich richten op de blauwe economie. Een circulair ecosysteem van processen, waarbij het afval van de een weer grondstof is voor de ander.

Het pand wordt flink opgeknapt en transparant gemaakt, zodat de buurt, de gemeente en de duizenden Rotterdammers die er dagelijks langs rijden, weer een icoon zien, waar ze trots op kunnen zijn. Groene gevels voor het afvangen van fijnstof, daken met zonnepanelen, koeling met Maaswater. Bovendien kan iedereen naar binnen, om te zien en te leren, hoe de duurzame stad en circulaire economie van de toekomst eruit ziet.
Paddenstoelen uit koffiedik
Het initiatief komt van het bedrijf RotterZwam, dat in Tropicana al 2,5 jaar paddenstoelen kweekt op afval van de stad: koffiedik. Inmiddels zijn andere ondernemers aangesloten, evenals een architect, een projectontwikkelaar en een impact investeerder. Siemen Cox (RotterZwam): “In de natuur is geen afval. De output van het ene systeem is de input voor het andere systeem. Op die principes hebben wij ons bedrijf ingericht. En daarmee verdienen wij ook nog eens geld en creĆ«ren we werkgelegenheid. En we zien nog
veel meer mogelijkheden die op diezelfde principes gebaseerd zijn.”
Er worden ondernemers geworven die zich richten op voorbeelden uit het boek “the blue economy” van Gunter Pauli, stadslandbouw of Rotterdamse maakindustrie. Een selectie van de mogelijkheden: een bierbrouwer en een bakker, die elkaars gist gebruiken, een spirulina-algen kweker, die gebruik maakt van CO2 en restwarmte van de zwammenkweek, productie van bio-plastics uit koffiedik met behulp van melkzuurbacteriĆ«n, de stadsimker verwerkt honing en levert bijenwas aan een lokale meubelmaker en een bio-vergister die de voedselresten van de stad omtovert in warmte, stroom en mest. Er is ruimte voor kantoor, werkplaatsen, kleinschalige productie, ontvangst en demonstratie. Ook kennisinstellingen en onderzoekers sluiten aan en er is veel ruimte voor leer/werkplekken en stagiairs. En uiteraard horeca, met duurzame en lokale producten. De reeds in Tropicana gevestigde 'Aloha bar'  blijft.
Investeerder en incubator Stichting ifund, een vrij nieuwe impact investeerder, wil de plannen financieren. Wouter Veer: “Ifund ondersteunt ondernemers die de transitie naar een duurzame samenleving vormgeven, op vakgebieden voedsel, water energie en afval. In veel andere plannen voor Tropicana wordt het huidige pand ook als afval gezien. Slopen en iets nieuws bouwen is niet duurzaam. BlueCity010 is een uitgelezen kans om een pand, dat zijn functie verloren heeft, nieuw leven in de blazen en tegelijkertijd een heleboel andere problemen aan te pakken. Ik zie een incubator voor me, waar we op een zakelijke manier de juiste ondernemers helpen groot te worden. Zonder schaalgrootte geen impact.”
Ondernemers gezocht
BlueCity010 is al in gesprek met veel ondernemers en partners, maar er is nog plek voor enkele bedrijven met een bewezen businessmodel, dat binnen de visie valt. Bij voorkeur ondernemers die al enkele jaren bestaan en in een groeifase zitten. Aangeboden wordt een laboratorium, ruimte voor kleinschalige productie, kantoorruimte, samenwerking met andere ondernemers en toegang tot kennisinstellingen en investeerders en natuurlijk het iconische pand van Tropicana.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten