maandag 1 juni 2020

De geneeskrachtige heermoes

Heb je last van Heermoes in je moestuin?
lees dan eerst even door voordat je het als  "lastig" onkruid bestempeld

Vandaag hebben we het over heermoes, een nakomeling van een oerplant die 400 miljoen jaar geleden in het Paleozoïcum – het geologisch tijdperk op  aarde tussen 542 en 251 miljoen jaar geleden – bossen vormde. De heermoes werd gebruikt voor het schuren van potten en pannen, bevat vergeleken met andere planten veel mineralen en is bijzonder rijk aan kiezelzuur dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels, kraakbeen, de huid en de genezing van wonden.
Voor wie de naam heermoes niets zegt: andere benamingen voor deze plant zijn paardenstaartschaafstro of tinkruid. In vroegere tijden stond de natuur vol met deze nakomeling van de oerplant. Helaas wordt heermoes nu eerder beschouwd als een hardnekkig onkruid dat bestreden moet worden.
De eerste melding van heermoes kwam van de Griekse arts, apotheker en botanist Dioscorides in de eerste eeuw na Christus. Hij dichtte heermoes sterke wond-helende, bloedstelpende en urine-afdrijvende krachten toe. Galenus, een prominente arts, chirurg en filosoof, deed in de tweede eeuw na Christus zelfs de uitspraak: ‘…. dat heermoes pezen kan helen, zelfs als ze doormidden zijn gesneden.’

Van Culpeper, Kneipp tot Treben…Door de geschiedenis heen werd heermoes door bekende artsen geroemd vanwege de veelzijdige geneeskrachtige werking. De Engelse arts, apotheker en astroloog Nicholas Culpeper, bekend van zijn standaardwerk Culpeper’s Complete Herbal, schrijft in de zeventiende eeuw dat paardenstaart kan worden gebruikt ‘als middel tegen in- en uitwendige bloedingen, als heler van verse wonden en hulpmiddel bij huidproblemen…’
De Duitser Sebastian Anton Kneipp, grondlegger van de hydrotherapie, gebruikte de plant ook als veelzijdig geneeskruid: ‘te gebruiken in zitbaden en als warme omslagen.’ Ook de Oostenrijkse kruidenkenner Maria Treben schrijft in haar standaardwerk ‘De geneeskruiden uit de apotheek van God’ het volgende: ‘Veel ongelukkigen die door storingen van de nieren onder depressies, waanideeën en razernij leden, werden geholpen door zitbaden met heermoes te nemen en zodoende moesten ze niet naar een zenuwinrichting.’
Wanneer kun je Heermoes gebruiken?
Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, de huid, haar en nagels. Het remt het verouderingsproces af in de elastische weefsels.
Het kruid is onvervangbaar en onschatbaar bij bloedingen, blaas- en nierkwalen en bij vuile wonden. Pijnen verdwijnen bij reuma, jicht, artrose, artritis en zenuwpijnen.
Het helpt verder bij nierbekkenontsteking, blaasontstekingen en blaaskrampen. Het kruid is ook een middel tegen jeukende huiduitslag, nagelbed-ontsteking, hielspoor, fistels, aambeien en het helpt bij lupus, een auto-immuunziekte waarvoor de wetenschappelijke geneeskunde nog geen medicijn heeft gevonden en waarvan men vandaag de dag nog niet de oorzaak kent.
Kompressen met paardenstaart legt men op langdurige neusbloedingen om die te stelpen. Kompressen helpen ook bij maagkrampen, galaanvallen, leveraanvallen, pijnlijke oprispingen en bij ontstekingen. Het is ook helend bij storingen van het gezichtsvermogen en geheugenverlies.
Heermoes is ook een goed middel bij chronische bronchitis en longtuberculose, ontstoken amandelen, ontstekingen van het mondslijmvlies en ontstoken of bloedend tandvlees.
Zitbaden helpen dan weer om de pijn te bestrijden, bij problemen of beschadiging van de tussenwervel-schijven of door sleet beschadigde tussenwervel-schijven, peesontstekingen, sportletsels, kneuzingen, gescheurde ligamenten en verzwikkingen. Het gaat, zoals gezegd, ook vroegtijdige huidveroudering tegen.
Men noemt dit kruid voorts het beste preventieve middel tegen kanker. Het werkt verder versterkend, weerstand verhogend en bloedzuiverend.
Fysieke werking
Heermoes verhoogt de weerstand en ondersteunt bij gewrichtspijnen en botontkalking en heeft een versterkende werking op de nieren, blaas en urinewegen.
Psyche
Heermoes is een versterkend kruid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het brengt oer- vertrouwen in jezelf en in het grotere geheel en herstelt het contact met de bron.
In periodes waarin je niet lekker in je vel zit, is heermoes een ondersteuning, zoals bij:
geen evenwicht tussen de rationele en de intuïtieve geest, een verstoorde communicatie met het hogere zelf en op andere niveaus van ons bewustzijn, problemen met het ontvangen van leiding en inzichten. Het verbetert ook de samenwerking tussen de beide hersenhelften. Kortom: heermoes is ook goed voor een goede communicatie met jezelf, mens en dier.
WeetjesDe botanische naam voor heermoes is Equisetum Arverse en is afgeleid van de Latijnse woorden Equis (paard) en Saeta (haar, borstel) en Arvense (betekent ‘van de akker’).
Rol in het ecosysteem
Paardenstaart of heermoes heeft een netwerk van wortelstokken die ontzettend diep kunnen gaan, tot op niveaus die andere planten niet kunnen bereiken. Vanuit die diepe grondlagen nemen de wortels mineralen op en transporteren deze naar boven. Daar komen de mineralen op termijn ter beschikking voor andere planten. Afgestorven plantenresten van heermoes zorgen dus voor de minerale voeding in de bodem.
Een aftreksel van groene heermoes kun je ook gebruiken als vloeibare en natuurlijke meststof. Ook kun je hetzelfde aftreksel gebruiken om planten te besproeien die aangetast zijn met luizen. Het aftreksel wordt gebruikt voor het versterken van de algehele conditie van de planten. Kiezelzuur verstevigt de cellenstructuur van het blad en stengels, waardoor het insecten niet lukt om de bladoppervlakte van bladeren te vernielen.
Maar niet alleen planten varen er wel bij. Ook mensen kunnen hun voordeel doen om zich te versterken. De beroemde zenuwarts dokter Wagner–Jauregg zegt het volgende over heermoes: ‘Twee derde van alle zenuwzieken zouden niet naar een zenuwinrichting hoeven te gaan als hun nieren gezond geweest waren.‘ Heermoes is, zoals ook Maria Treben al schreef, ‘een uitstekend middel om mensen met zenuwziekten te genezen.’
‘Hardnekkige’ overlever
Heermoes is ook een opvallende plant, want miljoenen jaren geleden al lapte hij de evolutietheorie aan zijn laars. Darwins woorden: ‘Niet de sterkste overleeft, maar diegene die zich het best kan aanpassen,’ zijn dus zeker van toepassing op deze plant die ondanks alle bestrijdingsmiddelen die hardnekkig tegen hem worden ingezet als ‘onkruid’ steeds weer weet te ‘overleven’ en overal opnieuw weer ‘opduikt.’ Dit tot ergernis van velen die heermoes louter zien als onkruid.
Hoe te gebruiken?
Thee: 1 overvolle theelepel heermoes voor een kwart liter water.
Zitbad: 100 gram paardenstaart/heermoes een nacht in koud water laten trekken, ’s morgens tegen het kookpunt brengen, hierna bij het badwater doen en minstens twintig minuten baden.
Tinctuur: 20 gram heermoes in 100 milliliter graanjenever, drie weken in de zon laten trekken, even zeven met een keukenzeef en je tinctuur is klaar voor gebruik.

Bron: ZieZoZon

Geen opmerkingen :

Een reactie posten