woensdag 6 mei 2020

Cola een eeuwenoud medicinaal drankje

Een van de grootste bedrijven in de wereld is zonder twijfel, Coca-Cola. Men is altijd geheimzinnig geweest over het recept van cola. Maar als je weet dat een van de makers een apotheker was, had je een deel van de ingrediënten wel kunnen voorzien. Van bacteriedodend van citroen, oppeppend en stimulerend van kaneelschors tot hulp bij spierpijn en artritis van nootmuskaat. Deze kruidige ingrediënten werden vermengt in een cola drank voor extra energie.

Dit zou het originele recept zijn. Ik kan moeilijk geloven dat het tegenwoordig nog hetzelfde zou zijn. Maar, een mens is nooit zeker.



Recept cola
Ingrediënten ‘Merchandise 7X’: mengeling van essentiële oliën (bittere sinaas, kaneelschors, citroen, koriander, nootmuskaat, vanille, koffie en oranjebloesem) 220 ml alcohol, 2,9 kg suiker, 190 ml citroensap, 17 g citroenzuur, water en bruiswater en karamel voor de kleur.
Eerst maak je het geheime mengsel Merchandise 7X: 4 druppels bittere sinaas, 8 druppels kaneelschors, 6 druppels citroen, 1 druppel koriander, 2 druppels nootmuskaat, 6 druppels absolue van vanille, 7 druppels absolue van koffie en 2 druppels oranjebloesem. Deze samenstelling meng je met 220 milliliter alcohol.

Maak de caramelsaus: doe 100 g suiker in een pannetje met een scheutje water. Zet de pan op een hoog vuur. Zet alvast een glas met een scheutje koud water klaar. Opgepast: de gesmolten suikermassa is verschrikkelijk heet! Blijf erbij staan. Je mengsel gaat op het vuur stilaan indikken. Eens het water uit het kokende suikermengsel is verdwenen, begint het te kleuren. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, schenk je voorzichtig een beetje extra water in de pan, zodat het karamelliseren stopt. Let op voor spatten! Laat indien nodig een beetje van het water verdampen tot je saus dik genoeg is.

Neem 1900 ml kokend water en los hier 2,8 kg suiker in op. Voeg 190 ml citroensap en 17 g citroenzuur toe. Laat even zachtjes een beetje inkoken zodat je een stroperige structuur krijgt. Neem van het vuur. Als het een beetje afgekoeld is, voeg je Merchandise 7X toe en karamel voor de kleur.
Om de juiste kleur te krijgen heb ik een beetje natuurlijke kleurstoffen moeten toevoegen (rood en zwart, te verkrijgen in winkels met bakproducten). Voeg bruiswater toe.

Bron: By Creosa

Geen opmerkingen :

Een reactie posten