donderdag 21 mei 2020

Brand op dak oude kerncentrale Dodewaard

Op het dak van oude kerncentrale in Dodewaard is een grote brand uitgebroken. Op het dak staat mogelijk een gasfles. De kerncentrale is sinds 1997 niet meer in gebruik.


De brand is mogelijk uitgebroken tijdens werkzaamheden. Iedereen wordt verzocht afstand te houden, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten bij rookoverlast.

Splijtstof afgevoerd

Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is er geen radioactiviteit bij betrokken en staat op het moment alleen het dak in brand. De splijtstof in de oude kerncentrale is tussen 1997 en 2005 afgevoerd. De installatie is drooggemaakt en op een paar deuren na is alles dichtgemetseld.

Kernfysicus Wim Turkenburg zegt op vragen van RTL Nieuws dat de grote stukken radioactief materiaal uit de centrale zijn verwijderd. "Er zijn radioactieve stoffen die nog moeten worden afgevoerd, bijvoorbeeld in pijpsystemen en koelwatersystemen. Maar hoe meer je naar de buitenkant komt, hoe veiliger het is. Zolang de brand alleen in het dak zit, is er niks aan de hand." 

hier kon je op wachten,niemand wilt die centrale opruimen, en wat voor werkzaamheden doen ze nog aan een totaal buiten werking gestelde kerncentrale, 
en dan nog op het dak ook.
Als daar gasflessen liggen op het dak? hoelang liggen die daar al en wat doen ze daar?
En waarom meld het NOS journaal hier niets over?

Geen opmerkingen :

Een reactie posten