zondag 1 oktober 2017

Schade aan soja in VS door onkruidmiddel Dicamba Monsanto

Ruim 1,2 miljoen hectare sojabonen in de VS heeft mogelijk schade opgelopen door het onkruidbestrijdingsmiddel dicamba.
Volgens de universiteit van Missouri zijn ruim 2.200 klachten ingediend in minstens 12 Amerikaanse staten. Een groep boeren in Arkansas heeft de producenten voor het gerecht gedaagd, meldt de nieuwssite StarTribune.

Resistentie Roundup

Dicamba wordt dit jaar voor het eerst volop gebruikt in transgene sojabonen in de VS. Steeds meer telers krijgen het onkruid niet meer onder de duim met Roundup vanwege resistentie. Volgens de boeren verdampt de nieuwe dicamba-formulering zeer snel nadat het is gespoten. Daardoor drijft het weg naar gewassen die niet bestand zijn tegen het middel.
Het ministerie van landbouw van Minnesota is een onderzoek gestart naar de omvang van de schade. Noord-Dakota, Zuid-Dakota en andere staten hebben ook boeren gevraagd om problemen met de nieuwe formulering van dicamba te melden. Een groep boeren in Arkansas is een procedure gestart bij de federale rechtbank tegen Monsanto, DuPont en BASF, die dicamba produceren.

Toelating nieuwe formulering

Monsanto kreeg in november vorig jaar een toelating voor de nieuwe formulering. Volgens het bedrijf verdampt de nieuwe formulering juist minder snel dan de oude, zodat drift naar andere percelen wordt voorkomen. Problemen kunnen ontstaan als telers dicamba spuiten als het te hard waait. Ook adviseert Monsanto telers om spuitdoppen te gebruiken die drift beperken.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten