zaterdag 16 juni 2012

VaderdagVolgens verschillende bronnen is Vaderdag geïntroduceerd door Sonora Smart Dodd in 1909 ter ere van haar vader William Jackson Smart die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was.
Sonora, die dochter wilde toen ze volwassen geworden was de daadkracht en doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen.
Niet helemaal origineel want Moederdag was een jaar eerder geïntroduceerd door Anna Jarvis.

Je ziet dat zowel moeder- als vaderdag uiteindelijk nog maar net een eeuw bestaan.
De eerste Vaderdag was een feit, zij het lokaal op 19 juni 1910 in de staat Washington in het plaatsje Spokane.
President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette.
Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend was tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.
Vaderdag wordt sinds de jaren zestig ook in Nederland gevierd.

Dus zolang zitten we nog niet onder de knoet van Vaderdag.

Wat eerst als eer aan één Vader gevierd werd is inmiddels verworden tot een commercieel verplicht nummer voor moeders en kinderen aan vaders.
Reclameboodschappen vragen regelrecht in je mail, heeft U al iets gekocht voor Vaderdag? er niet aan denkend dat velen allang geen vader meer hebben.
Als je trouwens aan je vader herinnert wilt worden kan ik dat héél erg goed zelf regelen en hoef ik daar niet op duizenden reclame en billboards op geattendeerd worden.

Wat zou vaderdag kunnen betekenen voor de vader zelf?
Vaders houden ook echt van hun kinderen hoewel dat voor en door velen dikwijls niet kenbaar gemaakt wordt.
Het zou erg leuk zijn als vaders met hun kinderen de mogelijkheid hadden of het initiatief zouden nemen er werkelijk eens te zijn voor hun kinderen, los van het feit dat de meeste vaders door het vuur (zouden) gaan voor hun kinderen, helaas moet dat vuur meestal eerst aangestoken worden.

Gewoon een dag mét de kinderen zonder dat daar eerst van alles voor georganiseerd hoeft te worden.
Veel vaders wachten af wat er komt, de school , de moeders en de kinderen moeten er zijn voor Pa en de dag zó inrichten dat Pa het naar zijn zin heeft en zich gewaardeerd voelt.

Zou het niet leuker zijn dat juist op die dag Vader in actie komt en de kinderen , de moeders, de school en alle anderen die mede zorg dragen voor zijn kroost een leuke verassing bezorgt?

Nodig hen uit, alle betrokkenen vinden het leuk om uitgenodigd te worden, zij zijn belangrijk voor Vader, laat dat dan ook zien!! Vraag ze niet om kadootjes maar laat ze blijken dat je er blij mee bent dat zij er zijn voor JOU.

Tegelijk hoeft niemand zich zorgen te maken over wat Pa wilt hebben, in de meeste gevallen wilt Pa alleen maar zijn kinderen en dierbaren rond hem hebben.

Commercie.... , helaas zit er voor jullie in dit geval niets in. het zou leuk zijn dat alle vaders eens iets leuks zouden doen voor de rest van de gemeenschap want al onze kinderen zijn van alle vaders.......

Fijne Vaderdag gewenst voor allen.
Kinderen welkom

Geen opmerkingen :

Een reactie posten