woensdag 28 juni 2017

Waarschijnlijk grootste oliereservoir ooit ontdekt: behoren hoge gasprijzen definitief tot het verleden?

Sinds 2014 zijn de grondstofprijzen geïmplodeerd. Niet alleen de energie-efficiëntere technologie en de schalieboom in de VS speelt een rol, maar ook de afkoelende Chinese economie en ontdekking van nieuwe olie- en gasreserves spelen een grote rol.
Zo heeft Rosneft onlangs een gigantische oliereserve ontdekt in de Oost-Arctische Zee. Door het verdunnende poolijs en betere prospectietechnologie is het makkelijker en goedkoper om de Arctische wateren af te speuren naar onontgonnen bodemrijkdommen. En met succes.

Volgens analisten zou de totale productiecapaciteit van het olieveld zo’n 20 tot 30% van de gehele Russische olieproductiekunnen beslagen. Dat zijn ongeveer 3 miljoen vaten per dag.
Volgens experts zou het olieveld al in 2021 operationeel kunnen zijn. Dat zou kunnen betekenen dat vanaf 2021 hoge olie- en gasprijzen definitief tot het verleden behoren.
Dat is natuurlijk relatief: een lage olieprijs kan duurdere productieprocessen uit de markt prijzen, waardoor het aanbod op termijn opnieuw verlaagt en de prijs stijgt.
De Russen blijven niet bij de pakken neerzitten en plannen, in samenwerking met buitenlandse partners, een investering van 8.4 miljard USD om de site te ontwikkelen en te operationaliseren.
Die zware investering impliceert wellicht ook dat de olie uit de Oostelijke Arctische Zone geen goedkope olie zal zijn. De olie moet dus van een bijzondere kwaliteit zijn om alsnog aan de consumenten te kunnen verkopen.
ENI en Rosneft slaagden er in april 2016 echter wel in om voor de eerste maal een winstgevend vat olie uit hun Arctische zone te pompen. Dus er zit alleszins muziek in dit plan.
Bron: RBTH
Foto: Bureau of Safety and Environmental Enforcement BSEE

Note :Jeroen Ghuijs
Zo zie je maar weer ... wanneer de nood is aan de man .... wordt er ineens weer een positieve? draai gegeven aan het energie tekort, waarom de hoge prijzen omlaag zouden gaan ontgaat met totaal.
Het olieveld is niet van ons (volgens mij wel) en zal geëxploiteerd worden door partijen die ons in de slavenstatus zullen blijven drukken

Geen opmerkingen :

Een reactie posten