Wordt quinoa de nieuwe aardappel? Wel als het aan Rens Kuijten ligt. Onder de naam Dutch Quinoa Group teelt hij samen met partners het van oorsprong Zuid-Amerikaanse gewas op Nederlandse bodem. “Het duurde tientallen jaren voordat de aardappel op de kaart stond. Zo moet je quinoa ook de tijd gunnen”, aldus Kuijten.
12-02-2018 12:33 | DOOR: CHRIS THIJSSEN
Quinoa is een graanachtig gewas dat oorspronkelijk uit het Andes-gebied in Zuid-Amerika komt. De zaadjes van de quinoa-plant kunnen onder meer worden gekookt, gemalen of gepoft.
Het zaadje wordt vaak omschreven als ‘superfood’, te danken aan zijn voedingswaarde. Zo is quinoa, met negen essentiële aminozuren, een bron van hoogwaardig eiwit en rijk aan vezels, ijzer en magnesium. Dat maakt het product interessant voor vegetariërs, sporters, kinderen en ouderen. Daarnaast is het voedingsmiddel van nature glutenvrij en dus geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Ook heeft quinoa in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardappelen, pasta en rijst een lage glycemische index, waar mensen met suikerziekte van kunnen profiteren.