maandag 21 december 2020
Jupiter en Saturnus zullen samenwerken om de eerste "Kerstster" in bijna 800 jaar te creëren
donderdag 17 december 2020
Zonnecel met twee materialen breekt record voor stroomopbrengst
De opwarming van de aarde, het veranderende voedings- en bestedingspatroon van de opkomende middenklasse en een explosieve bevolkingsgroei. Het is slechts een kleine greep uit de gigantische uitdagingen waar de wereld vandaag de dag mee te maken heeft. Als we deze uitdagingen willen oplossen, is er innovatie nodig. Maar met alleen eigen innovatiekracht red je het niet, weet ook biotechconcern Corbion.
Zonnecel met twee materialen breekt record voor stroomopbrengst
Een zonnecel die twee bekende materialen combineert, perovskiet en silicium, kan 30 procent van de zonne-energie omzetten in stroom. Met een slim laagjessysteem wisten Duitse onderzoekers een record te breken voor zonnecellen. De techniek gebruikt de sterkste eigenschappen van beide materialen, en kan volgens de onderzoekers 'relatief simpel' opgeschaald worden.
Een artikel over de uitvinding verscheen vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De bovenste laag is van perovskiet, een kristal dat al een tijd als grote belofte in de zonnewereld geldt. Daaronder zit een laag silicium, het bekende materiaal waar nu bijna alle zonnepanelen van worden gemaakt. De perovskiet-silicium-cel zorgt ervoor dat 30 procent van de opgewekte zonne-energie wordt omgezet in stroom.
Rood en blauw licht
De combinatie wekt meer stroom op dan de twee materialen los. Dat komt omdat perovskiet vooral rood licht absorbeert, terwijl silicium meer groen en blauw licht opneemt. Los halen de materialen allebei een efficiency van zo’n 20 procent, dus de combinatie absorbeert duidelijk meer.
Het is echter niet makkelijk om twee materialen zo bij elkaar te stoppen dat ze hun werk goed kunnen doen. Het perovskiet absorbeert immers een deel van de elektronen, maar de rest moet door het materiaal naar de onderliggende siliciumlaag. Met een paar high-tech materialen die elektronen de juiste kant opsturen lukte het om een belangrijk deel van de elektriciteitsdeeltjes naar het sicilicum te gidsen.
Grotere panelen zijn mogelijk
Die high-tech materialen zorgen er ook voor dat het systeem voorlopig alleen nog bestaat op een zonnecel van een vierkante centimeter. Het opschalen is volgens de onderzoekers echter relatief eenvoudig, omdat het een laagjessysteem is; je kan het oppervlak van elk laagje gemakkelijk groter maken om hele panelen te produceren. Hoeveel dat kost, zeggen de onderzoekers er niet bij.
Perovskiet is een veelbelovend materiaal, maar het heeft ook bekende problemen. Het is bijvorbeeld vrij kwetsbaar; regen en veel zonlicht zorgen ervoor dat de cellen snel minder goed werken. Er lopen onderzoeken naar coatings om de kristallen minder kwetsbaar te maken, maar voorlopig zijn die nog niet commercieel toepasbaar.
bron: change inc
’Ernstige allergische reactie in VS na vaccin Pfizer’
WASHINGTON -
In de Amerikaanse staat Alaska heeft een zorgmedewerker een ernstige allergische reactie gekregen nadat zij het coronavaccin van Pfizer kreeg toegediend. Volgens The New York Times, dat zich baseert op drie anonieme bronnen, had de zorgmedewerker geen voorgeschiedenis van allergische reacties op geneesmiddelen. Wel is onduidelijk of zij andere allergieën had. Ze zou weer in orde zijn, melden media. Pfizer onderzoekt het geval, samen met de lokale autoriteiten.dinsdag 15 december 2020
Verbazingwekkende medische onthullingen door dr.Elke de Klerk
medische onthullingen door Dr Elke de Klerk 🔥🔥 BREAKING !!! 🔥🔥🔥 Zeer onthullend interview met Dr Elke de Klerk van de World Doctors Alliance en de oprichter van Artsen voor Waarheid.
donderdag 10 december 2020
Rijkste Europeanen stoten veel meer CO2 uit dan de rest, vooral door vliegen en grote auto’s
De rijkste 10 procent van de burgers in Europese landen stoot veel meer CO2 uit dan de rest. Hoewel de totale CO2-uitstoot omlaag ging tussen 1990 en 2015, steeg de uitstoot van de rijken. Dat komt doordat deze grootverdieners meer en verder vliegen en minder zuinige auto’s hebben. En hoewel het ook deze groep is die zonnepanelen en elektrische auto’s koopt, ligt hun uitstoot uiteindelijk veel hoger.