vrijdag 19 juni 2020

Heermoes, irritant onkruid, maar uitstekende bladluisbestrijder




  • Al jaren probeer ik mijn tuin te verlossen van heermoes. Een irritant onkruid dat, samen met zevenblad en wilde wingerd, hardnekkig alle verwijderpogingen negeert. Tot ik, per ongeluk, een mooie toepassing vond voor heermoes.
    Rozen, ze zijn prachtig in je tuin, nietwaar? In mijn tuin staat een prachtige, sneeuwwitte klimroos. Ieder jaar geeft ie een overvloedige hoeveelheid rozen, heel indrukwekkend. Maar die bladluizen en de roest zijn minder leuk. Na de bloei zag de struik er doorgaans heel wat minder appetijtelijk uit. Nu vond ik een mooie remedie met heermoes in de hoofdrol: zie het recept hieronder.

    Een rapport over drie recente klinische onderzoeken met Mahonia Aquifolium 10% actuele crème en een overzicht van de wereldwijde klinische ervaring met Mahonia Aquifolium voor de behandeling van plaque psoriasis

    Wayne P Gulliver 1,  Howard J Donsky
    Deze monografie vat 3 recente klinische onderzoeken en de wereldwijde klinische ervaring met Mahonia aquifolium samen bij patiënten met psoriasis. Onderzoek 1 was een open-label onderzoek om de veiligheid van Mahonia aquifolium te evalueren bij 39 patiënten die gedurende 12 weken werden behandeld. Uitgevoerde beoordelingen waren gemodificeerde PASI, globale beoordeling, vragenlijst over psoriasishistorie, Dermatology Life Quality Index en Psoriasis Disability Index.

    zaterdag 6 juni 2020

    Facebook gaat inhoudsbeleid herzien na kritiek

    Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat Facebook mogelijk zijn inhoudsbeleid gaat herzien. In een lang bericht op Facebook zegt Zuckerberg dat Facebook andere manieren gaat verkennen om om te gaan met inhoud die tegen de regels indruist. Op dit moment is er alleen een keus tussen inhoud laten staan of het te verwijderen.

    Facebook kreeg de afgelopen week forse kritiek op het besluit om controversiële berichten van Donald Trump op het platform te laten staan. 'Ik weet dat velen van jullie denken dat we de berichten van de president vorige week op enige manier hadden moeten adresseren', zegt Zuckerberg daarover in zijn bericht.

    maandag 1 juni 2020

    De geneeskrachtige heermoes

    Heb je last van Heermoes in je moestuin?
    lees dan eerst even door voordat je het als  "lastig" onkruid bestempeld

    Vandaag hebben we het over heermoes, een nakomeling van een oerplant die 400 miljoen jaar geleden in het Paleozoïcum – het geologisch tijdperk op  aarde tussen 542 en 251 miljoen jaar geleden – bossen vormde. De heermoes werd gebruikt voor het schuren van potten en pannen, bevat vergeleken met andere planten veel mineralen en is bijzonder rijk aan kiezelzuur dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels, kraakbeen, de huid en de genezing van wonden.
    Voor wie de naam heermoes niets zegt: andere benamingen voor deze plant zijn paardenstaartschaafstro of tinkruid. In vroegere tijden stond de natuur vol met deze nakomeling van de oerplant. Helaas wordt heermoes nu eerder beschouwd als een hardnekkig onkruid dat bestreden moet worden.
    De eerste melding van heermoes kwam van de Griekse arts, apotheker en botanist Dioscorides in de eerste eeuw na Christus. Hij dichtte heermoes sterke wond-helende, bloedstelpende en urine-afdrijvende krachten toe. Galenus, een prominente arts, chirurg en filosoof, deed in de tweede eeuw na Christus zelfs de uitspraak: ‘…. dat heermoes pezen kan helen, zelfs als ze doormidden zijn gesneden.’