Deze Powerwall laaft zich overdag aan uw zonnepanelen, om zich te vullen met groene stroom. 's Avonds, als u terugkeert van uw dagelijkse bezigheden, kunt u de opgeslagen stroom (7 kilowattuur, voor de meeste huishoudens meer dan genoeg om de avond mee door te komen) gebruiken om televisie te kijken, de lampen te laten branden en de vaatwasser te laten draaien. Wie een stuk of tien zonnepanelen op het dak heeft, kan met de Powerwall een flink deel van het jaar in zijn eigen stroombehoefte voorzien, onafhankelijk van het energiebedrijf. De toekomst dus.
Dit is het moment waarop de meeste Nederlanders met de vraag komen die zij bij elke duurzame investering stellen: wat is de terugverdientijd? Die is er niet of nauwelijks, erkent Eneco. Doordat consumenten hun overtollige opgewekte zonnestroom kunnen salderen, is terugleveren aan het stroomnet financieel een stuk interessanter dan de energie zelf opslaan in een kostbare accu. Salderen kan nog tot 2020, wat er daarna gebeurt is onzeker. Het is voor consumenten die op zoek zijn naar financieel voordeel beter te wachten met het kopen van een Powerwall tot na dat moment, omdat de batterijtechniek de komende jaren zeker zal verbeteren en in elk geval goedkoper wordt.
Verder kan er nog wat geschipperd worden met nachtstroom. Door in de daluren de accu vol te laden met goedkopere nachtstroom en deze te gebruiken als het dagtarief geldt, valt er wat te besparen. Maar dat gaat om centen voordeel en het zal volgens Eneco zeker tien jaar duren voor de kostprijs van de accu (met overigens tien jaar garantie) is terugverdiend.
Eneco zegt met de Powerwall vooral ervaring te willen opdoen met de installatie van dit soort accu's |
In Belgiƫ, waar het bedrijf ook actief is, geldt een ander verhaal, zegt woordvoerder Arie Spruit. Daar worden bezitters van zonnepanelen sinds enige tijd belast als ze stroom terugleveren, omdat de Belgische overheid ze ziet als stroomproducenten. Dan wordt opslag ineens een stuk interessanter.
Eneco zegt met de Powerwall vooral ervaring te willen opdoen met de installatie van dit soort accu's en de benodigde aanpassingen aan de elektrische installatie thuis. Ook hoopt het kennis op te doen om in de toekomst zijn slimme thermostaat Toon als regelneefje te kunnen inzetten, zodat de bewaarde groene stroom op de gunstigste momenten kan worden gebruikt.
Eind deze maand krijgt Eneco de eerste twee units binnen, om er mee te gaan testen. Volgend jaar kunnen consumenten er zelf een aanschaffen. Aanvankelijk zal het stroombedrijf er niet meer dan honderd leveren. Voor de gelukkigen is er in elk geval een voordeel: op verjaardagsfeestjes kunnen ze vanaf dat moment zeggen dat ze een echte Tesla hebben.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten