zondag 8 maart 2020

Vlierbessen voorkomen dat griepvirussen zich hechten aan menselijke cellen en deze binnendringen

Voor het oogsten van vlierbessen zul je in de late zomer of in de herst moeten zijn of je moet de gedroogde variant kopen. maar als je in de nazomer goed oplet zijn ze volop in het wild te plukken.Pluk ze dan wel op een schone plaats of in de natuur

Vlierbessenzijn in staat om het griepvirus te stoppen in zijn sporen.
In vlierbessen zit een chemische verbinding die het griepvirus immobiliseert.

Eerdere onderzoeken hebben het vermogen van vlierbessen om de griepsymptomen te verlichten en de duur van de ziekte te halveren, aangetoond, maar een nieuwe studie verklaart hoe deze oude remedie werkt.


Wanneer preventief ingenomen, blokkeren de unieke fytochemicaliën in vlierbessen het virus om onze gezonde cellen binnen te komen en zich er zelfs aan te hechten.

Als de griep al aanhoudt, voorkomt deze verbinding dat het virus repliceert, waardoor de symptomen worden verlicht en de duur van de infectie drastisch wordt verminderd.

Onderzoekers in de studie gebruikten gekweekte vlierbessen (in tegenstelling tot wilde die je kunt vinden) die vervolgens werden omgezet in een sapserum. Het serum werd vóór, tijdens en nadat ze waren geïnfecteerd met het influenzavirus op cellen aangebracht.

Het waargenomen resultaat was een “krachtig direct antiviraal effect tegen het griepvirus,” zei Dr. Golnoosh Torabian.

“Het remt de vroege stadia van een infectie door belangrijke virale eiwitten te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor zowel de virale hechting als de toegang tot de gastheercellen.”

Het extract was ook effectief in het bestrijden van het virus in latere stadia van infectie, door geïnfecteerde cellen te stimuleren om cytokines af te geven – chemische boodschappers die het immuunsysteem gebruikt voor communicatie tussen verschillende celtypen om een efficiëntere respons te coördineren.

De samenvatting luidt:
Vlierbessenextract is effectief bij de behandeling van griep. Deze studie was gericht op het bepalen van het werkingsmechanisme van vlierbes en de primaire actieve stof, cyanidine 3-glucoside (cyn 3-glu), tegen het influenzavirus. Het directe effect werd bestudeerd via hemagglutinatieremmingstest, plaque-reductietest en flowcytometrie-analyse. Om het indirecte immunomodulerende effect te beoordelen, werd bovendien de modulatie van pro-inflammatoire cytokines geëvalueerd. Vlierbes vertoonde een mild remmend effect in de vroege stadia van de influenzaviruscyclus, met een aanzienlijk sterker effect (therapeutische index van 12 ± 1,3) in de post-infectiefase. Onze gegevens ondersteunen verder zowel de directe effecten van vlierbessenextract door virale glycoproteïnen te blokkeren, als indirecte effecten door verhoogde expressie van IL-6, IL-8 en TNF. Cyn 3-glu, ondanks het aantonen van een vergelijkbaar direct werkingsmechanisme (IC50 van 0,069 mg / ml) in vergelijking met het vlierbessensap, had geen invloed op de expressie van pro-inflammatoire cytokines. Kortom, vlierbes vertoont meerdere wijzen van therapeutische werking tegen influenza-infectie.


U kunt waarschijnlijk in uw omgeving wilde vlierbessen vinden die u misschien kunt voederen. Pas op dat u geen rauwe wilde vlierbessen eet, omdat deze licht giftig zijn tenzij ze gekookt of gedroogd zijn en tot een tinctuur zijn verwerkt (recept hieronder).



Geen opmerkingen :

Een reactie posten