zondag 26 juni 2016

Oprichters EU pleiten voor snelle scheiding

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die aan de wieg stonden van de Europa Unie, zijn zaterdag samengekomen in Berlijn. Ze willen dat de Britten de brexit snel in gang zetten.
‘We laten ons Europa niet afnemen’, verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier voor aanvang van de vergadering.
‘We hebben geen kant en klare antwoorden. Het is nu tijd om goed naar elkaar te luisteren en te bepalen hoe we verder willen.’ Naast Steinmeier zijn ook de ministers aanwezig van België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Italië.
De zes bewindslieden pleiten na afloop voor een snelle uittreding van de Britten, zodat de EU-leden verder kunnen werken aan een toekomstig Europa. ‘We rekenen erop dat de Britse regering snel duidelijkheid zal verschaffen en dat zij het uittredingsbesluit snel zal uitvoeren’, staat er in de gezamenlijke verklaring van de zes deelnemende landen.
Bondskanselier Angela Merkel kiest voor een minder snelle brexit. ‘Natuurlijk, het moet geen eeuwen gaan duren, maar ik ben geen voorstander van een snel tijdschema’, zei zij op een persbijeenkomst zaterdag. Zij riep de Britten op duidelijk te maken wat voor relatie zij straks willen met de landen van de EU.
De Franse president François Hollande sprak zaterdag van een pijnlijke scheiding, ‘voor de Britten maar ook voor degenen die achter blijven.’
Flexibiliteit
Het zestal landen kwam in Berlijn bijeen nadat het Verenigd Koninkrijk er donderdag in een referendum voor gekozen heeft om de Europese Unie te verlaten. Volgens Duitse media zouden Duitsland en Frankrijk voorstander zijn van een meer flexibel Europa. Naast een Europa dat verder wil integreren, zou er in het plan ook ruimte zijn voor landen die dat niet willen.
Volgens de Franse minister Ayrault moest de bijeenkomst niet alleen over dat plan gaan. ‘We moeten ons niet blindstaren op het idee van flexibiliteit. We hebben al een Europa van twee snelheden.’ Parijs wil ook dat de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de EU snel verlopen.
Diplomatiek circuit
Duitsland en Frankrijk willen alle 27 overblijvende lidstaten aan boord houden en een domino-effect te vermijden. In andere Europese landen riepen na de verrassende brexit-uitslag politieke partijen al op om ook een referendum te houden over een vertrek uit de Europese Unie.
De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Luxemburg en België praatten in een villa in Berlijn. In 1957 richtten de landen de EEG op, de voorloper van de EU. Dat is volgend jaar zestig geleden. Op initiatief van Italië proberen de zes landen sinds begin dit jaar een nieuwe impuls te geven aan de Europese samenwerking door elkaar regelmatig te treffen.
De ontmoeting in Berlijn was de start van een diplomatiek circuit dat de komende dagen en weken zal plaatsvinden. Maandag ziet de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Franse president François Hollande en de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi. Daarna volgt een Europese top.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten