Zo , we zijn de langste nacht gepasseerd, de zogenaamde winterzonnewende.Gisteren heb ik een prachtig ritueel bijgewoond dat deze nacht symboliseerde.Het diepste punt van de zon is gearriveerd en die maakt zich de komende drie dagen op om weer te stijgen en de dagen te laten lengen.Niet heel toevallig is dat tijdens de nacht van 24 op 25 december, de geboorte van het licht, oftewel Horus (Egypte, ongeveer 3000 BC) Mithra (Irak, 1400 BC), Attis (Griekenland, 1200 voor Christus) Krishna (2900 voor Christus ,India kent een soortgelijk verhaal maar schijnt geboren te zin in augustus/september)Dionysus of Bakchos (Griekenland 2500 BC ook soortgelijk verhaal) of Bacchus (Romeinen) gevierd worden. En natuurlijk het jaar 0 de geboorte van Christus( Als je de opgeschreven verhalen bekijkt kan Jezus ook nooit in de winter geboren zijn maar ergens in Juli of Augustus, omdat de herdertjes bij nachte in het veld lagen bijv.)
Alle verhalen lijken ook zoveel op elkaar dat het bijna in de tijd verplaatste kopieen van elkaar zijn.
Het gekke is namelijk dat er nergens de exacte datum van 25 december te vinden is, hoe zou je dat ook willen met de steeds veranderende kalenders.
Wat wel vast staat is dat in de nacht van 24 op 25 December, de gordel van Orion en de ster Sirius precies in één lijn staan, en dat als je die lijn naar het exacte punt naar de horizon trekt is dát precies het punt waar de zon weer voor het eerst weer stijgt aan de hemel. dus van 21 tot 24 dec zijn de drie donkere dagen voor kerst.
Binnen het kerst verhaal is hier dan ook het driekoningen verhaal te matchen de drie sterren van de gordel (drie wijzen uit het oosten) volgen de ster van Betlehem (Sirius) naar de geboorte van de nieuwe Koning Jezus (het licht, de Zon) maar die eerste dag van de opkomende zon is natuurlijk al veel ouder van de volkeren van voor de religies, dit was gewoon handig om voor hen te bepalen wanneer ze konden gaan voorbereiden voor het zaaien en oogsten van hun gewassen de komende zomer.
Gordel van Orion en Siius wijzen op de nacht van 24/25 de naar zonsopgang. Ook die nacht Volle Maan |
Even voor de duidelijkheid, de zon komt een minuut eerder op maar de daglengte blijft de drie dagen voor kerst exact gelijk.
Daarmee komen eigenlijk de langste nachten uiteindelijk op de 3 nachten vóór kerst te vallen en niet op de winterzonnewende van 21 december.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten