zaterdag 25 mei 2019

De weegbree is jarenlang een ondergewaardeerde plant geweest.

bloeiende-plant-smalle-weegbree
De weegbree is jarenlang een ondergewaardeerde plant geweest.
toen ik dertig/veertig jaar geleden rustig op een weegbree blaadje zat te kauwen werd ik voor idioot uitgemaakt! gatver!
Maar nu we met z'n allen weer natuurlijker doen is de populariteit van de weegbree enorm toegenomen....en ik kauw nog steeds rustig op een weegbree blaadje. blij dat niet alle kennis vergeten is. gaan we de goede kant op?


Er zijn drie bekende eetbare weegbree soorten; de smalbladige, de brede(breedbladige) en de hertshoornweegbree.
ze hebben ongeveel dezelfde werkzame stoffen maar is de smalle weegbree iets sterker.

Deze planten hebben stevige bladeren. als het blad ouder is zitten er lange stugge vezels in.
dat is vooral te zien bij de grote weegbree.

De jonge bladeren kun je rauw eten of net zoals spinazie klaarmaken, mengen met andere groenten of in de soep gebruiken.
ik gebruik de gekookte stevige blaadjes ook wel eens om rijst met vlees in te pakken. cocktail prikkertje erin en klaar!
de zaden kun je bijvoorbeeld verwerken in brood etc.

Weegbreeblad heeft een rijke geschiedenis als medicijn.
Veel van de medicinale werkingen die artsen in de loop van de geschiedenis hebben geconstateerd zijn nu wetenschappelijk bevestigd!

De Weegbree is uitstekend te gebruiken als thee.
je kunt ze vers gebruiken of droog bijvoorbeeld blaadjes in de oven en verkruimel ze daarma een beetje met je handen.
je kunt de thee alleen of met andere kruiden gebruiken.

Weegbree-thee werkt tegen bacterien en ontstekingen en is anti-allergisch.
gorgelen met lauwe weegbreethee is goed tegen kiespijn, keelpijn, strottenhoofdontsteking, keelontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, bijholte-ontsteking, bronchitis en astma.
tegen hooikoorts, bijholte-ontsteking, middenoorontsteking en chronische neusverkoudheden kun je de thee ook als neusspray gebruiken.

Grote weegbree plantago

Een recept uit de middeleeuwen zegt dat je op de wortel moet kauwen als je kiespijn hebt. ik gebruik zelf liever het blad.
Beter is het om de tandinfectie te voorkomen... en dat blijkt te kunnen door elke dag een blaadje weegbree te eten.
De zaadjes van weegbree kun je gebruiken in plaats van lijnzaad en ze hebben net als dit zaad een laxerende werking.
en lusteloos? kauw eens op een weegbreeblaadje.


Ik maak elk jaar een zalf van weegbreeblaadjes tegen insectenbeten, schaafwondjes, bloedende wondjes, zweertjes, eczeem, puistjes en het werkt zelfs tegen psoriasis en dermatitis..
omdat er zink en silicium in zit werkt het bloedstelpend. daarnaast is het ontstekingswerende, anti-bacteriele, anti allergische en schimmelwerende zalf.
ik maak zoals altijd veel te veel zalf en maak er veel mensen blij mee!
ik zal ook het recept hiervan nog eens posten....

De weegbree bevat vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. Het is ook een rijke bron van talrijke fytonutrienten, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines.

*Ik maak elk jaar een zalf van weegbreeblaadjes tegen #insectenbeten, #schaafwondjes, bloedende #wondjes, #zweertjes, #eczeem, #puistjes en het werkt zelfs tegen #psoriasis en #dermatitis..
omdat er zink en silicium in zit werkt het #bloedstelpend. daarnaast is de zalf #ontstekingswerend #antibacterieel, #antiallergisch en #schimmelwerend*

-Zelf kruiden plukken.
-Zelf kruiden drogen.
-Zelf kruiden-olie maken.
-Zelf zalf maken.

Stap 1. kruiden plukken.

Zoek een plaats uit waar geen fabrieken staan of gestaan hebben. het liefst meer dan drie kilometer erbij vandaan.
Ook hondenuitlaat plaatsen zijn om duidelijke redenen minder geschikt.
Niet direct naast een weg plukken.
Pluk niet álles. wees niet asociaal en hebberig, vooral niet bij zeldzamere soorten!
Gebruik je verstand en gevoel en kijk goed om je heen.

Stap 2.kruiden drogen.

Was je kruiden lichtjes en dep ze goed droog

In Nederland is de lucht vaak veel te vochtig om buiten te drogen en daarbij verkleuren kruiden snel in zonlicht.
daardoor kunnen ze veel smaak, geur en werkzame stoffen verliezen.
Dus kun je ze hier het beste op deze twee verschillende manieren drogen.

-Binnenshuis op een droge, warme liefst donkere plaats.
Raampje op een kiertje en als je er een blowertje bij zet gaat het wat sneller.
Als je ook maar één teken van schimmel vind moet je álles weggooien.
Schimmel is echt niet gezond en als je het kunt zien zit het al óveral in.

-In de oven. snijd je kruiden in kleine stukjes en strooi ze gelijkmatig op een stuk bakpapier op de bakplaat.
Zet de oven op de laagste stand en zet een pollepel tussen de deur.
Woel de kruiden af en toe door.
Zodra de kruiden knisperend droog zijn en je ze tussen je vingers kunt verpulveren zijn ze klaar.
Bij het drogen van schors of wortels kun je zien dat ze droog zijn als ze 'knapperig' zijn.

Doe de kruiden na het drogen in een goed sluitende pot of zak in het donker.
Ze mogen absoluut niet vochtig worden en in het zonlicht verliezen ze snel hun werking.
Zet de naam van het kruid erop en de datum dat je ze gedroogd hebt.

Stap 3. #kruidenolie maken.
Ook wel #medicinale-olie of een #maceraat genoemd.

Bij het maken van een Kruidenolie gebruik ik zelf (op een enkel geval na) altijd gedroogde kruiden.
zo is de olie langer houdbaar en is er veel minder kans op schimmels.

Kruidenolie kun je op twee verschillende manieren maken;

-Koude methode. dit is de meest eenvoudige maar duurt erg lang. soms wel drie maanden.
-Warme methode. Iets lastiger maar veel sneller. sommige kruiden verliezen kracht bij warmte.

Ingredienten voor beide methoden:
200 gram gedroogde kruiden
7 a 8 dl plantaardige olie zoals olijf of zonnebloemolie
Gebruik altijd schone potten met schroefdeksel, liefst 5 minuten uitgekookt met soda.

Koude methode:
Vul een schone droge pot met het kruid.
Giet daarna de olie voorzichtig over de kruiden zodat de kruiden helemaal bedekt worden.
Draai de deksel goed op de pot en zet deze op een warme, lichte plek.
Schud de pot elke dag of om de dag. Doe dit tenminste twee maanden lang.
zeef nu alle kruiden boven een kom er uit. gebruik een kaasdoek over een gaas-zeef.
Knijp de laatste druppels olie uit de kruiden maar zorg dat er geen plantenresten in de olie overblijven.
Bewaar de olie in een (schone) donkere fles of pot of tenminste op een donkere plaats.
Vergeet niet om de naam van het kruid en datum van bereiding op de fles of pot te zetten.

Warme methode:
Doe de kruiden met de olie in een pan met een goed passende deksel.
Zet de pan in een grotere met kokend water gevulde pan (au bain marie)
Zet de pan op een zeer laag vuurtje en verwarm even door. laat de olie niet heter dan 60 graden worden.
Haal van het vuur en laat minimaal 2 uur afkoelen.
Filter nu door een zeef met een kaasdoek en herhaal het hele proces met nieuwe kruiden.
Giet de olie het liefst in een (schone) donkere, glazen pot en bewaar hem op een donkere plaats.
Vergeet niet om de naam van het kruid en datum van bereiding op de fles of pot te zetten.

Hoe maak je er nu een zalf van?

Stap 4. zalf maken

Ingrediënten:
4 dl (zelfgemaakte)kruiden olie
50 g bijenwas
zalfpotje(s)
eventueel 6 druppels etherische olie

Verwarm de olie au bain marie.(een pan in een pan met warm water)
Rasp de bijenwas en voeg de was al roerend toe aan de olie totdat het helemaal gesmolten is.
Haal dan van het vuur (voeg nu evt etherische olie toe) en giet de nog warme zalf in een schone, (liefst )donkere, glazen pot(jes) of blikjes.
De zalf is als hij warm is nog vloeibaar maar zal snel stijver worden.
Vergeet niet om de naam van het kruid en datum van bereiding op de potjes te zetten.

Dit was het...
Op deze manier maak ik elk jaar mijn weegbreezalf.
Weegbree zalf op zich ruikt niet zo heel erg lekker vind ik dus doe ik er altijd een paar druppels etherische lavendelolie bij. Lavendel ontsmet, is pijnstillend en helpt wondjes helen.
Deze zalf blijf wel een jaar goed.

Je kunt deze zalf met meerdere kruiden maken.
Dit jaar voeg ik zelfgemaakte calendula-olie en ook zelfgemaakte lavendelolie toe.
Hopelijk wordt dit een super zalf!
dank aan Eva Rinzema


Bron: http://www.project7-blad.nl/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten