zaterdag 23 juni 2018
Hoe verplicht is de Participatiewet?
Voor hen die denken dat de participatie wet iets is waartoe we verplicht kunnen worden raad ik jullie aan onderstaande bevindingen serieus na te lezen en daaruit jullie eigen conclusie trekken.
De bijbehorende links zijn regelrecht en recent van Internet gehaald.
Dus vóórdat jullie ergens toe verplicht worden neem onderstaande bevindingen goed tot je zodat je beslagen ten ijs komen.
Het beste dat je kunt doen om legaal werk te eisen en je niet met de smoes te laten vertrekken dat het uiteindelijk tot jouw terugkeer naar de samenleving kan betekenen.
Pardon? waren je daar dan aan onttrokken?
Politiek – Verplicht werken bij bijstandsuitkering
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Kamp van Sociale Zaken snel met een wet komt om dat te regelen. Al voor de zomer moet het verplicht zijn voor bijstandsgerechtigden om vrijwilligerswerk te doen. Het voorstel van de VVD wordt onder meer gesteund door CDA en PVV.
Note Jeroen Ghuijs
Naar mijn weten is dit er nooit doorgekomen, zo ja dan blijven toch onderstaande notes van toepassing
Klijnsma kondigt nieuwe vereenvoudigingen Participatiewet en Wet banenafspraak aan
Staatssecretaris Klijnsma wil wettelijk gaan verankeren dat gemeenten verplicht beschut werkplekken aanbieden, als uit onderzoek van de Inspectie SZW - dat voor de zomer wordt verwacht – blijkt dat het aantal gerealiseerde beschut werkplekken ver achter blijft bij de verwachtingen. Daarmee is de complicerende herbezettingsvoorwaarde niet langer noodzakelijk.
https://www.samenvoordeklant.nl/nieuws/klijnsma-kondigt-nieuwe-vereenvoudigingen-participatiewet-en-wet-banenafspraak-aan
Note Jeroen Ghuijs
Hier wordt gesteld dat de gemeenten verplicht worden om beschutte werkplekken aan te bieden, niet dat verplicht werk door uitkeringsgerechtigden aangenomen moet worden!!!
Tegenprestatie naar vermogen
De gemeente kan mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, vragen om een ‘tegenprestatie naar vermogen’. Iemand verricht dan maatschappelijk nuttige werkzaamheden, zonder dat hij of zij een beloning krijgt. De bedoeling is dat de tegenprestatie bijdraagt aan sociale activering. De werkzaamheden mogen geen belemmering vormen voor het accepteren van werk of re-integratie. De gemeente kijkt naar individuele omstandigheden bij het bepalen van de aard, duur en omvang van de tegenprestatie.
Note Jeroen Ghuijs
Hier wordt gesteld dat de Gemeente "kan" vragen om een tegenprestatie niet dat er aan een tegenprestatie moet worden voldoen
Rijksoverheid Minimumloon
Alle werknemers vanaf 22 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat u minimaal moet ontvangen als u werkt. Voor jongere werknemers geldt het minimumjeugdloon.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon
Note Jeroen Ghuijs
De Rijksoverheid stelt dus dat iedere werknemer recht heeft op het minimumloon, niet dat een tegenprestatie geaccepteerd moet worden op bijstandsniveau !!!
Artikel 94 Grondwet
Hoofdstuk 5. Wetgeving en bestuur 2. Overige bepalingen Artikel 94 Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.
http://maxius.nl/grondwet/artikel94
Note Jeroen Ghuijs
Zie voor commentaar de opmerking bij onderstaande tekst bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Universele Verklaring van de Rechten van de Mens Artikel 4
Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden.
https://www.amnesty.nl/encyclopedie/universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens-uvrm-volledige-tekst
Note Jeroen Ghuijs
Hier staat dus letterlijk dat slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden, volgens mij kun je dus verplichte arbeid onder dwang vergelijken en gelijkstellen met slavernij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten