maandag 12 oktober 2020

Voor het eerst bioasfalt op openbare weg

 Vanaf vrijdag is de weg in het havengebied van Vlissingen gemaakt van bioasfalt. Dat asfalt bevat een restproduct uit de papierindustrie en is daarmee een stuk minder vervuilend dan gewoon asfalt, dat fossiele stoffen bevat. Het is de eerste grootschalige toepassing van het bioasfalt, dat universiteiten samen met bedrijven de afgelopen jaren ontwikkelden en testten.

29-09-2020 15:45 | DOOR: MARC SEIJLHOUWER

Het asfalt vervangt de helft van het bitumen (een teerachtige fossiele stof) door lignine, een restproduct uit de papierindustrie. Mede dankzij deze vervanging kan het asfalt ook op een lagere temperatuur aangelegd worden. Zo wordt op twee manieren CO2-uitstoot bespaard. Door de biomassa (want dat is lignine) een hoogwaardige toepassing te geven en het niet te verbranden, is het nog beter voor het milieu.

Veilige wegen

Eerdere proeven met het asfalt, onder andere op de campus van Wageningen University & Research (WUR) waren veelbelovend. Daarom waagt bouwbedrijf H4A de volgende stap met het havengebied van Vlissingen. Het is voor het eerst dat een openbare autoweg dit asfalt krijgt. Daarvoor moet het asfalt natuurlijk wel aan alle regels voldoen; het moet net zo veilig en robuust zijn als gewoon asfalt. “De stroefheid moet op orde zijn, want die bepaalt de remweg van de auto”, vertelt Martijn Verschuren van H4A. “We hebben dit bij de vorige proeven uitgebreid onderzocht, maar je moet het blijven controleren.”

Lees ook: Avantium krijgt subsidie om bioasfalt te maken

Het asfalt wordt gemaakt van lignine die uit Finland komt. Het plan was aanvankelijk om Nederlands papierafval te gebruiken, maar dat voldoet nog niet aan de eisen. Daarvoor is meer onderzoek nodig, maar de partijen wilden wel al een ‘echte’ weg aanleggen met het lignineasfalt. “Uiteindelijk moet er ook goed Nederlands lignine komen”, vertelt Verschuren. “Het is namelijk een heel nuttige grondstof, die je vaak kan gebruiken als vervanging van fossiele materialen zoals plastic.”  

Taaier en iets duurder

Hoewel het asfalt aanzienlijk beter is voor milieu en klimaat, kent het ook nadelen. “Het is taaier”, zegt Verschuren. “Daarom moet je het sneller en met meer kracht walsen nadat je het op de weg hebt gelegd. Dat vraagt dus om een wat andere manier van werken.” Ook is het ongeveer 15 procent duurder, hoewel deze meerprijs door schaalvergroting lager kan worden.

In de toekomst hopen de partijen die het asfalt maakten nog meer bitumen te kunnen vervangen. “Er komt een nieuwe werkgroep, die de komende drie jaar onderzoekt of je het laatste deel bitumen kan vervangen door andere plantaardige grondstoffen. Er is een goede kans dat dat lukt, maar er is nog wel wat werk nodig”, zegt Verschuren

Lees ook: Op de A73 experimenteren bouwbedrijven met asfalt gemaakt van puin.

bron: duurzaam bedrijfsleven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten