Je hebt problemen. Misschien meer dan je weet. Afgezien van alle gebruikelijke ellende - werk, relaties, geld, tijd - kan het beschaafde leven ook psychologisch trauma veroorzaken.
Ontkoppeling met de natuur kan slecht zijn voor onze geestelijke gezondheid. Maar er was geen naam voor deze specifieke malaise totdat de Australische hoogleraar duurzaamheid Glenn Albrecht de term psychoterratic bedacht , waarmee het begin van een vocabulaire werd gecreëerd om de relatie tussen geestelijke gezondheid en omgeving te bespreken.
Sindsdien heeft hij een heel lexicon bedacht. In mei, boek Albrecht, Aarde Emoties: New woorden van een Nieuwe Wereld , zal worden uitgegeven door Cornell University Press. Het bevat edelstenen zoals het woord ecoagnosy , een term die is gemaakt om onwetendheid in het milieu of onverschilligheid voor de ecologie te beschrijven. Dan is er solastalgia, de psychische pijn van klimaatverandering en het missen van een huis dat voor je ogen transformeert.
De genezende kracht van de natuur
Julia Plevin, auteur van het aankomende boek The Healing Magic of Forest Bathing , dat in maart door Random House wordt gepubliceerd, begrijpt psychoterratische pijn. Als ontwerpstudent in New York erkende Plevin dat alle grijze gebouwen en het gebrek aan groen haar depressief en angstig maakten. Ze concentreerde haar studies op de psychoterraticus en begon het verband tussen ruimte, natuur, gezondheid en design te onderzoeken.
Toen ze terugkeerde naar haar geboortestad San Francisco om in Silicon Valley te werken, viel ze op een wonderbehandeling voor haar psychologische malaise. Het is opvallend eenvoudig ... vooral als je in de buurt van een bos woont. Zoals Plevin het uitdrukt, we moeten gewoon regelmatig "opnieuw opbouwen", tijd buiten doorbrengen, vooral tussen bomen. Wandelen in het bos en het cultiveren van een band met de natuur is haar medicijn en het delen van deze therapie is haar missie geworden.
Plevin is de oprichter van de San Francisco Forest Bathing Club . Toen ze in 2016 de groep op Meetup.com startte, wist ze niet of mensen er zin in hadden. Zij waren. Binnen enkele maanden meldden meer dan 500 leden zich aan en ze sprak met journalisten over de hele wereld. Het baden in het bos, een van de oudste bezigheden van de mensheid, werd plotseling populairder.
Wat oud is, is weer nieuw
Houtdwalen als therapie begon in Japan in 1982, toen de regering het concept van shinrin yoku of ' bosbaden'introduceerde . Het drong er bij de burgers op aan gebruik te maken van de 3000 beboste kilometers van het land om hun welzijn te verbeteren. Tomohide Akiyama, destijds hoofd van de bosbouwdienst, begreep intuïtief dat het bos mensen goed doet, terwijl afstand van de natuur ons ziek maakt.
Al snel probeerden Japanse onderzoekers deze intuïtie te kwantificeren door het genezende effect van bomen te bestuderen . Ze ontdekten dat boszwemmen niet alleen goed aanvoelt, maar ook fysiek geneest, omdat het mensen blootstelt aan de gezonde etherische oliën die bomen vrijgeven, phytoncides genoemd. Deze antimicrobiële oliën beschermen bomen tegen ziektekiemen en hebben tal van voordelen voor de gezondheid van de mens, waaronder een goed humeur en immuunsysteemfunctie; bloeddruk, hartslag, stress, angst en verwarring verminderen; slaap en creativiteit verbeteren; en mogelijk kanker en depressie bestrijden.
Van 2004 tot 2012 spendeerden Japanse functionarissen ongeveer $ 4 miljoen dollar aan het bestuderen van de fysiologische en psychologische effecten van boszwemmen, waarbij ze 48 therapietrajecten aanwijzen op basis van de resultaten. In een zeer kleine (en dus beperkte) maar interessante studie mat Qing Li, een professor aan de Nippon Medical School in Tokio, de activiteit van menselijke natural killer (NK) cellen in 12 immuunsystemen van mannen voor en na blootstelling aan het bos. Deze cellen bieden snelle reacties op met virussen geïnfecteerde cellen en tumoren en worden geassocieerd met de gezondheid van het immuunsysteem en kankerpreventie. In een onderzoek uit 2009 vertoonden de proefpersonen van Li een significante toename in NK-celactiviteit in de week na een bosbezoek, en de positieve effecten duurden een maand na elk weekend in het bos.
Japan heeft nu 62 aangewezen therapeutische bossen, die jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers trekken, en Li is bekend geworden als een postmoderne sjamaan, de wetenschapper die pioniert in boomgeneeskunde. Finland maakt reclame voor toeristen als een badplaats in het bos . Er zijn gids voor bostherapie en certificeringsprogramma's in de VS, het VK en Canada, en er is een wereldwijd instituut voor bostherapie . Over de hele wereld behandelen groepen zoals Plevin's bosbadclub, officieel en niet-officieel, hun psychoterratica met een dosis natuur, of ze het nu weten of niet.
Beschaving en zijn ontevredenheid
Dat gezegd hebbende, er zijn veel manieren om je natuurmedicijn in te nemen. Blue mind science is de studie van de genezende eigenschappen van water, en studies hebben aangetoond dat zowel een reis naar de oceaan als een douche thuis rustgevend zijn. Een bezoek aan het park is ook herstellend, net als op blote voeten lopen en aarden - wat eigenlijk alleen maar een verbinding met de grond is.
Zelfs alleen je vingers in de grond van een potplant graven kan je humeur verbeteren en je immuunsysteem stimuleren. Het blijkt dat vuil, net als bomen, eigenschappen heeft die goed zijn voor de menselijke gezondheid. Bodem heeft een microbioom en hoe meer we ermee in contact komen, hoe meer we het in onze systemen laten infiltreren, hoe groter onze kansen om fysiek en mentaal welzijn te behouden.
We hebben zowel een fysieke als een psychologische behoefte om in de natuur te zijn, zoals nieuw onderzoek steeds meer onthult, en we worden ziek wanneer we er geen verbinding mee hebben. Gelukkig blijkt het recept voor wat ons scheelt een eenvoudige oplossing te zijn die goedkoop is en geen negatieve bijwerkingen heeft.
Correctie: dit bericht is bijgewerkt en weerspiegelt het feit dat Albrecht duurzaamheid heeft geleerd en geen filosofie.Een eerdere versie van dit bericht verwees ook naar Albrechts munten als "psychoterratica" - dat is de naam van zijn website die het "psychoterratic" -concept beschrijft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten