Dat leest en hoort u vast niet vaak, bedrijven of burgers die aangeven dat ze per se belasting willen betalen. Vooral bedrijven hoor je bijna nooit tegenstribbelen als een belasting wordt afgeschaft. Dit keer is dat wel het geval, want vastgoedfondsen komen massaal in opstand tegen de plannen van het Kabinet om de dividendbelasting te schrappen. Doen ze dit vanuit een soort maatschappelijk plichtsbesef? Nee, natuurlijk niet, het gaat om een bijzinnetje in de plannen van het Kabinet.
Daarin staat dat beleggen in vastgoed via zogenaamde fiscale beleggingsinstellingen (fbi) verboden wordt. Dit is een neveneffect van de afschaffing van de dividendbelasting.
„Daardoor wordt het minder aantrekkelijk voor vastgoedfondsen om in Nederland te beleggen”, waarschuwt ceo Dirk Anbeek van Wereldhave, goed voor €1,5 miljard aan winkels in Nederland. „Particuliere beleggers en deelnemers van pensioenfondsen worden erdoor geraakt in hun portemonnee.”
De stap gaat ook pijn doen bij de vastgoedbeleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben zo’n €17 miljard geïnvesteerd in fbi’s. Ook daar zakt het rendement flink weg. „Ik denk dat het kabinet zich niet heeft gerealiseerd dat dit ook ten koste gaat van het rendement van de Nederlandse pensioenfondsen”, zegt Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed.
Op het moment dat u denkt dat de nachtmerrie rondom de afschaffing van de dividendbelasting niet bizarder kon worden, komt er toch weer iets anders. Volgens mij heeft bijna elke laag uit de Nederlandse samenleving aangegeven dat het afschaffen van de dividendbelasting een slecht idee is. Tenminste, als het op zichzelf staat. Als het gebalanceerd wordt door algehele lastenverlaging voor de burgers, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Dat is helaas niet het geval.
We hebben nu verschillende groeperingen binnen Nederland, die tevens ook veel geld beheren, die elkaar tegenspreken. Vastgoedfondsen en pensioenfondsen geven aan dat het helemaal niet goed is voor het vestigingsklimaat en het investeringsklimaat, maar organisaties als Unilever beweren weer het tegenovergestelde. Het is een soort megalomane welles-nietes-spelletje geworden en er is maar één groep die sowieso de dupe daarvan wordt: de burger.
Bron: Dagelijkse standaard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten