Iedereen heeft waarschijnlijk ooit wel eens Pringles chips gegeten en sommigen eten ze nog steeds?!
Deze populaire chips blijken echter zeer ongezond te zijn.
Ze zitten vol schadelijke en kankerverwekkende stoffen.
Wat nog het meest tot de verbazing spreekt is misschien nog wel het feit dat deze chips eigenlijk niet gemaakt zijn van aardappelen.
De Pringles aardappel chips gaan door verschillende productie processen waarbij verschillende ingrediënten gebruikt worden.
Hoe worden Pringles gemaakt?
In een eerste fase worden ingrediënten zoals tarwe, rijst, maïs en aardappelvlokken tot een deeg bewerkt.
Aan deze deeg worden vervolgens bepaalde schimmels toegevoegd.
Daarna worden ze diep gebakken en gedroogd met een industriële hoge druk blazer.
In de laatste fase, voor ze worden ingeblikt, worden een aantal aroma's in poedervorm ingespoten in de chips.
Pringles bevat schadelijke Acrylamide
Als gevolg van het productieproces van Pringles, wordt een zeer toxische verbinding gevormd, bekend als acrylamide.
Uit een studie uit 2002 door onderzoekers van de Universiteit van Stockholm en de Zweedse National Food Administration, een overheidsdienst die moet toezien op de kwaliteit van de voeding, bleek dat een pakje chips 100 keer meer acrylamide bevat dan wat toegestaan wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie als de maximaal toegelaten hoeveelheid acrylamide in drinkwater.
Deze verbinding is zeer kankerverwekkend en ontstaat op het moment dat de chips worden onderworpen aan zeer hoge temperaturen zoals tijdens het frituurproces waardoor de chips hun geel/bruine droge kleur krijgen.
Er wordt aangenomen dat voedsel dat bewerkt wordt bij temperaturen boven de 100°C een serieuze kandidaat is om de acrylamide verbinding te ontwikkelen.
Ook andere chips bevatten hoge hoeveelheden van deze kankerverwekkende stof.
In 2005 klaagde de Amerikaanse Staat Californië aardappel chipsproducenten aan voor het niet verstrekken van adequate waarschuwingen aan de consument over de ernstige gezondheidsrisico's van acrylamide.
Chipsproducenten werden verplicht om de gezondheidsrisico's van hun chips op de etiketten te vermelden.
Daardoor moest de consument een eerlijke kans krijgen om te weten wat te consumeren en zou hij ook een betere keuze kunnen maken.
Voor je Pringles of andere chips eet is het raadzaam om goed na te denken over wat ze met je gezondheid en algemeen welzijn kunnen uitrichten.
Wanneer je zin hebt in een snack is het altijd beter om voor een natuurlijker alternatief te kiezen, om gezond te blijven!
Een greep uit de beschikbare info over het verband tussen acrylamide en kanker:
https://www.theguardian.com/science/2017/jan/23/ancer-risk-roast-potatoes-toast-acrylamide
De hoeveelheid acrylamide in onze voeding ( gegevens van de Amerikaanse FDA- food and drug administration):
Eenheden acrylamide per miljard deeltjes ( ppb)
Pringles Original Potato Crisps 693
Pringles Ridges Original Potato Crisps 1286
Pringles Sweet Mesquite BBQ Flavored Potato Crisps 2510
https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/chemicalcontaminants/ucm053549.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten