29-03-2018 09:11 | DOOR: BRITT VAN DEN ELSHOUT
De laatste tijd wordt door bedrijven en onderzoekers steeds meer onderzoek gedaan naar het opladen van elektrische voertuigen met zonnepanelen. Elektrische voertuigen zijn immers pas echt duurzaam als de elektriciteit ook afkomstig is uit duurzame bronnen.Omzetten van stroom niet meer noodzakelijk
Op dit moment is het gebruik van zonnestroom voor oplaadstations nog omslachtig. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Voordat elektrische auto's daar gebruik van kunnen maken, moet deze gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Volgens Chandra Mouli zorgt dit voor nadelen. Om de stroom om te zetten zijn er namelijk twee omvormers nodig, waardoor de kosten toenemen. Ook gaat er door de omzetting energie verloren.
Chandra Mouli heeft in zijn onderzoek daarom één omvormer ontworpen, waardoor het voertuig zowel direct vanuit zonnepanelen als uit het reguliere stroomnet kan opladen. Het elektriciteitsnet is daardoor niet meer nodig als tussenstap. Ook kan de batterij van de auto huizen van elektriciteit te voorzien dankzij de omvormer en blijft het mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet. In het laatste geval moet de stroom nog wel worden omgezet naar wisselstroom.
Stroomgebruik los van het stroomnet
Op basis van het onderzoek heeft de TU Delft in samenwerking met Power Research Electronics en Last Mile Solutions een snellader ontwikkeld die werkt zoals hierboven omschreven. Het systeem kan worden uitgebreid door meerdere laders en zonnepanelen aan elkaar te koppelen. Bedrijventerreinen en woonwijken kunnen hiermee in de toekomst op een nieuwe manier van stroom worden voorzien, deels los van het stroomnet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten