donderdag 6 juli 2017

Suver Nuver vraagt legale kweek-vergunning aan in 8 gemeenten


Rinus Beintema van de Suver Nuver medical social clubs heeft in acht gemeenten een verzoek ingediend voor het legaal opkweken van wietplanten. Wegens de snelle groei van het ledenaantal kan het volgens de Fries niet meer zoals de club de afgelopen tijd opereerde, illegaal.

Suver Nuver
Snelle resumé voor wie later inschakelt: social club Suver Nuver verstrekt illegale wietolie (met THC) aan haar leden. Inmiddels zijn dat er meer dan 7000(!) en heeft het initiatief al zes locaties door heel Nederland. Op die locaties in onder meer Leeuwarden, Groningen, Amsterdam en Kerkrade kun je echter niet zomaar de cannabisextracten kopen.

Je kunt er alleen terecht voor informatie over de wietolie, het gebruik ervan en het inschrijven bij de social club. De cannabisolie wordt namelijk discreet in een zakje per post opgestuurd, waarna elk lid zelf een vrijwillige donatie kan overmaken aan de club. Rinus wacht al sinds het openen van zijn eerste locatie in Leeuwarden op actie vanuit Justitie. Maar zelfs na het openen van de volgende vijf locaties blíjft de man wachten op een serieus gesprek met wetgevers.

Legaal kweken
Zeker nu de organisatie te groot wordt om op deze voet door te gaan moet er iets veranderen vindt Rinus: ‘Eigenlijk kan het met deze aantallen niet meer zonder vergunning.’ Eerder werden zijn vrijwilligers in Groningen het leven zuur gemaakt, en er rekenen nu te veel patiënten op de continuïteit van Suver Nuvers producten.

Zijn organisatie wordt volgens Rinus te groot om illegaal te blijven werken.
Daarom zoekt de wietactivist nu maar zelf contact met de overheid, door in elke gemeente waar hij actief is een vergunning aan te vragen om legaal wiet te kweken. Alle leden die zich bij de club inschrijven kunnen namelijk aangeven of ze ermee akkoord gaan dat de club, in hun naam, vijf planten kweekt voor de wietolie. Voor die aantallen vraagt de social club dan ook de kweekvergunningen aan. Nu is het wachten op een reactie vanuit deze lokale overheden, in de hoop op vooruitgang.

Gemeenten
Rinus hoeft in die gemeenten nu niet bepaald stiekem te doen over zijn werk. Elke gemeente waar hij actief is wéét wat Suver Nuver doet. Dat er geen stokje voor zijn komst gestoken werd ziet de Fries daarom als een gedoogverklaring, zonder dat erover gepraat wordt. ‘Maar we moeten er natuurlijk wel over praten’, zegt hij in het Dagblad van het Noorden. Deze actie ziet Rinus dan ook als een manier om het grijze gebied waarin hij zich met de gemeenten bevindt, ter discussie te stellen.


Naast de acht gemeenten gaat er ook een landelijke aanvraag voor de legale kweek naar het ministerie van Den Haag. Rinus geeft in een Facebook-bericht aan een brochure en inschrijfformulier voor de club aan de aanvraag te hebben toegevoegd, zodat ze daar in Den Haag eventueel ‘meteen lid kunnen worden.’

Recreatief/Medicinaal
Een proefzakje met – het poulaire – cannabismedicijn
van de social club van Rinus. [Foto: Facebook]
Naast de medische kant van Suver Nuver zet de organisatie zich ook in voor de recreatieve wietsector. Zo gaat een deel van de gekweekte cannabis, die niet voor wietolie gebruikt wordt, als het aan Rinus ligt richting een aantal coffeeshops. Op die manier wordt ook de achterdeur ‘geopend’.

Meerdere coffeeshop-ondernemers hebben inmiddels een intentieverklaring getekend en zijn bereid samen te werken met de stichting als de aanvragen worden goedgekeurd. Verschillende medici en wetenschappers ondertekenden eenzelfde intentieverklaring, laat Rinus zijn ruim 21.000 volgers weten via Facebook.

Uitbreiding
Het bij deze acht gemeenten houden doet Rinus niet. Stilzitten is immers niets voor de wietactivist in hart en nieren. Uitbreidingen naar andere steden, samenwerkingen met artsen en de gezondheidszorg en mogelijk Suver Nuvers in het buitenland houden de Fries voorlopig nog wel aan het werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten