vrijdag 3 juni 2016

Burger moet opdraaien voor kosten Kerncentrale Borssele na jaren goedkope stroom leveren aan Aluminium Industrie?


© Jeroen Ghuijs 03 uni 2016
Kerncentrale Borssele van Delta.
Burger wéér de dupe?
Ok we zijn weer zover, ik heb de pest aan kernenergie, dat zullen je nu zo onderhand wel weten.
We hebben het vorige week nog maar gehad over de kerncentrale van Petten die door wanbeleid niet meer op kan draaien voor zijn eigen onkosten, en daar hebben we Borssele die zich ook maar aansluit bij het rijtje onbetaalbare overheidsprojecten die ons jarenlang "ondanks onder andere mijn" waarschuwingen niet betaalbaar blijkt te zijn en alsnog eens op de kosten van de burger afgewimpeld dreigt te worden.

Wij als burger hebben NOOIT van de energie van de kerncentrale kunnen profiteren want die centrale is oorspronkelijk gebouwd voor Pechiney tegen enorm gereduceerde goedkope energieprijzen voor de Aluminium industrie.

Kerncentrale Borsele
Voor het productieproces, dat bekendstaat als het Hall Process, is zeer veel elektriciteit nodig. Pechiney sloot destijds met de elektriciteitsmaatschappij in Zeeland, PZEM, een contract af dat voorzag in levering tegen een lage prijs. Naast goedkope stroom, ongeveer een kwart van de consumentenprijs, en een vestigingssubsidie van 60 miljoen gulden ging Pechiney akkoord met de bouw.[6] PZEM kon elektriciteit tegen deze lage prijs niet rendabel opwekken door middel van een conventionele elektriciteitscentrale, en bouwde daarom de kernenergiecentrale Borssele. Met Pechiney als grote klant was ook de afzet van elektriciteit uit de centrale verzekerd.


Wordt het onderhand niet eens tijd dat we in het vervolg alle overheidsprojecten inclusief de overheid zelf onder curatele zetten van mensen die werkelijk verstand van zaken hebben en niet eerst denken aan wat ze er zelf aan kunnen verdienen?
Kijken wat de burger er aan heeft zonder dat het wéér bakken aan belastinggeld kost waar de miljarden verdwijnen als sneeuw voor de zon?
Wordt het niet eens tijd dat "de oude wereldorde" achter slot en grendel verdwijnt en de Nieuwe Wereld orde vertegenwoordigt wordt door bewuste mensen die zichzelf gelijk stellen met het "volk" en geen geldverslindende controlesystemen nodig hebben om de broeders en zusters 24/7 in de gaten te houden?
Wordt het niet tijd dat de boel eens eerlijk verdeeld wordt in plaats van controleurs aan te stellen die minimaal drie keer zoveel salaris krijgen dan diegenen die het werk uitvoeren?
Ik ben er klaar mee, blijf vooral luisteren naar Finding Voices Radio waar we bovenop het nieuws zitten en waar we als het nodig is de vinger aan de pols houden en ontmaskeren.



Zeeland kan de problemen bij de kerncentrale in Borssele niet alleen aan. De nucleaire reactor is in handen van energiebedrijf Delta, dat weer eigendom is van de provincie Zeeland en een groot aantal Zeeuwse gemeentes. Het is 'overduidelijk dat de kerncentrale de draagkracht van de regio overstijgt en een rijksverantwoordelijkheid zou moeten zijn'.
Dat stelt de commissie-Balkenende in een rapport over Zeeland, dat donderdag is overhandigd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. De commissie bepleit een 'coöperatieve houding van de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu en Financiën'.



Staatsgarantie
Via energiebedrijf EPZ heeft Delta een belang van 70% in de kerncentrale Borssele. Eerder al liet Delta weten dat daar 'een aparte oplossing' voor gevonden moeten worden. Daarbij werd gehint op een rol voor Rijk, omdat er waarschijnlijk geen kopers voor de centrale te vinden zijn en er over een aantal jaar veel kosten moeten worden gemaakt om de centrale veilig te ontmantelen. Tot dusver was er in Den Haag echter weinig animo om bij te springen.
'Vanwege het bijzondere karakter van de kerncentrale is het vrijwel onmogelijk deze voortijdig te sluiten, zodat Delta voor de verliezen op dient te draaien zolang de stroomprijs onder de kostprijs ligt', concludeert de commissie. 'Borssele' wordt daarom apart gezet. De commissie dringt daarbij aan op 'het optuigen van eigenstandige financiering met een gedeeltelijke staatsgarantie'. Dat zou de 'beste garantie' zijn voor 'het maatschappelijk belang'.
Molensteen
‘Borssele is de grootste molensteen om de nek van Delta’, zei Ebel Kemeling van het in energie gespecialiseerde adviesbureau Spring Associates, dit voorjaar in het FD. Want het is maar de vraag of Delta als de centrale moet worden ontmanteld na 2033 genoeg geld heeft. ‘Het amoveringsfonds voor de uiteindelijke ontmanteling van de kerncentrale loopt onvoldoende vol', aldus Kemeling. 'Misschien zit er straks niet voldoende in.'
Anderhalve maand geleden werd bekend dat Delta grotendeels in de verkoop gaat, om de financiële problemen op te lossen die samenhangen met de lage energieprijs en de gedwongen afsplitsing van het winstgevende netwerkbedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten