© Jeroen Ghuijs 19 Mei 2016
Ik begin een beetje letterlijk ziek te worden van dit land met zijn onverantwoordelijke geldverkwistende beleid en niet eens de moeite nemen om de veiligheid van de burgers op zijn hoogste prioriteit te stellen.
Nou is het al langer bekend dat op dezelfde locatie al sinds 1961 ongesorteerd kernafval ligt opgeslagen wat op een gegeven moment op liep tot 1700 vaten.
In oktober 2013 werd daar al melding van gemaakt en dat dat naar de Covra in Borssele afgevoerd diende te worden vóór 2017.
En in de tussentijd kon dat daar gewoon onbeschermd blijven liggen?
De 500 vaten die er nu nog liggen zijn blijkbaar niet meer ongesorteerd, maar hebben inmiddels de kwalificatie Hoog Radioactief gekregen en zijn nog steeds niet afgevoerd wegens geldgebrek?
Er worden in Nederland giga winsten gemaakt en giga bedragen kwijtgemaakt, en de opbrengst die de isotopen voor de wereldmarkt waar worden die dan aan besteed?
Is het niet zo dat als je een product (waar overigens de wereldmarkt van afhankelijk blijkt te zijn) produceert dan op zijn minst ook rekening houd met de verwerking en opslag van het afval en zou dat dan niet op zijn minst kostendekkend moeten zijn?
Deze centrale werd al eerder gesloten, maar toen ze er achter kwamen dat we wereldwijd isotopen voor medische doeleinden te kort kwamen, die dus in Petten geproduceerd werden, hebben ze die centrale maar weer opengegooid, let op deze centrale draait inmiddels 60 jaar.
wat wel positief te melden is dat ze als experimentele centrale op thorium willen gaan draaien.
Ik denk dat er in Nederland een beetje te licht over kernenergie wordt nagedacht, er wordt werkelijk te veel onder de mat geschoven we accepteren dat er jodiumtabletten uitgedeeld worden maar niemand schijnt werkelijk te begrijpen waarom.
Hoogradioactief afval wordt door nucleair onderzoeksbedrijf NRG in Petten onveilig en onwettig opgeslagen. Volgens Frans Saris, oud-directeur van NRG-moederbedrijf Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), kan de kernreactor door de slechte beveiliging een aantrekkelijk doelwit zijn voor terroristen.Saris heeft een bezwaarschrift hierover overhandigd aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Het document is in handen van het Radio 1-programma Argos.
Faillissement
Volgens Saris staan in Petten zeker 500 vaten met nucleair afval in een loods, terwijl dit volgens de wet moet worden bewaard op een opslaglocatie in Zeeland. De oud-directeur zegt dat ECN en NRG te weinig geld hebben om het afval te verplaatsen.
De oud-topman vreest dat de geldproblemen van ECN zullen leiden tot een faillissement. "Daarmee dreigen alle nucleaire activiteiten in het radioactiefafvalputje te verdwijnen", zegt hij tegen Argos.
Conflict
Saris was directeur van ECN tussen 1996 en 2002. Hij ging weg met een conflict en liet zich sindsdien nooit uit over de problemen met opslag van radioactief materiaal in Petten. Naar eigen zeggen kan hij niet langer zwijgen en luidt hij daarom nu de noodklok.
Het hele interview van Argos met Frans Saris wordt zaterdag vanaf 14.00 uur uitgezonden op Radio 1.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten