Colombia is een nieuw voorbeeld van de kwalijke gevolgen die het sluiten van een vrijhandelsverdrag, zoals TTIP tussen de EU en de VS, voor landen en hun zeggenschap kan hebben. Multinationals nemen de macht langzaam over.
Het laatste land dat is vastgepind op een ‘vrije handelsovereenkomst’ is Colombia volgens The Ecologist. Het land is aangeklaagd voor miljarden dollars door Amerikaanse en Canadese goudmijnbedrijven vanwege het waarderen van zijn nationale parken en de hooggelegen moerassen in de Andes die in 70% van de waterbehoefte voorzien boven de winsten van buitenlandse bedrijven. Het is het conflict tussen schoon water en vrijhandel. Blijkbaar gaan deze niet samen.
Twee bedrijven staan op hun recht dat zij baseren op het zogenaamde vrijhandelsverdrag, dat steeds meer verdragen zijn om de investeerdersbelangen veilig te stellen.
Twee miljoen mensen zijn afhankelijk van water afkomstig van hooggelegen moerassen, die eveneens het toevluchtsoord zijn van bedreigde diersoorten. Een Canadese mijnbouwmaatschappij Eco Oro Minerals Corporation wil hier goud gaan delven.
De moerassen, Santurbán páramo in de Andes, zijn door het Colombiaanse Hooggerechtshof ontoegankelijk verklaard voor mijnbouw vanwege het kwetsbare milieu. Eco Oro klaagt de Colombiaanse regering nu aan omdat dit onder het Canada-Colombia vrijhandelsverdrag valt.
Het geschil zal worden gehoord door een geheim tribunaal. Eco Oro heeft niet bekend gemaakt hoeveel geld zij willen vragen, maar een andere mijnbouwonderneming het Amerikaanse Tobie Mining and Energy Inc., heeft Colombia al aangeklaagd voor 16,5 miljard dollar omdat de regering weigert mijnbouw toe te staan in een nationaal park.
Deze 16,5 miljard dollar is meer dan 20% van de overheidsbegroting van Colombia!
In de andere zaak tegen Colombia door het Amerikaanse Tobie Mining and Energy, claimt het bedrijf dat de regering zijn investering heeft onteigend en dat het creëren van een nationaal park “frauduleus” is.
Tobie eist 16,5 miljard dollar of de toestemming om verder met de mijnbouw te gaan, maar legt niet uit op welke manier zij aan deze berekening komt. De totale waarde van de goudexport uit Colombia in 2014 was 1,4 miljard dollar.
In het noorden wacht El Salvador ondertussen de beslissing af van een ander geheim tribunaal in een zaak uit september 2014. Het Australische mijnbouwbedrijf Oceana Gold klaagde El Salvador aan voor 301 miljoen dollar omdat het geen toestemming kreeg een goudmijn te starten die de voornaamste waterbron van het land zou vergiftigen.
Deze geheime tribunalen zijn ISDS tribunalen die ook onder het aanstaande TTIP akkoord vallen, dat naar verwachting aan het einde van dit jaar tussen de EU en de VS zal worden gesloten. Onder vrijhandelsverdragen komen regeringen overeen verplicht gebruik te maken van deze zogenaamde ’investeerder-land geschillen mechanisme.’(investor-state dispute settlement (ISDS)
De rechters in deze tribunalen zijn drie juristen, een voor de aanklagende partij, een van het verdedigende land en een neutrale. Er bestaat geen mogelijkheid van beroep, er is geheimhouding en geen overig toezicht.
In een van de laatste uitspraken op 4 april van een tribunaal werd Venezuela veroordeeld tot betaling van 1,4 miljard dollar aan het Canadese mijnbouwbedrijf Crystallex International voor het weigeren van een vergunning vanwege het milieu. Het gebied dat Crystallex voor mijnbouw wil gebruiken is een van de vier ongerepte wouden van Venezuela en het gebied van verschillende inheemse stammen.
Bron : De Lange Mars
Bron : De Lange Mars
Geen opmerkingen:
Een reactie posten